Valitse sivu
Kissa on mitä ihanin ja suht helppohoitoinen lemmikkieläin ja sen suosio kasvaa vuosi vuodelta. Valitettavasti sen arvostus lemmikkinä ei kuitenkaan ole kasvanut samassa suhteessa. Edelleen elää legendat ”Naaraan on synnytettävä vähintään kerran”, ”Vapaana kissa elää onnellisempaa elämää” tai ”Kyllä maatiaiskissa pitää itsestään huolen”. Olipa kissa sitten maatiainen, kotikissa tai rotukissa, ne vaativat aina yhtä paljon rakkautta, hoitoa ja huolenpitoa, valvotusti.
 

Mikä kissanpennussa maksaa? 

Kissanpennun rekisterikirja Suomen Kissaliitossa maksaa vain noin 30 euroa. Suomessa pääsääntöinen rotukissarekisteri on Suomen Kissaliitto. Suomen Kissaliiton alaiset kasvattajat käyvät pakollisen kasvattajakurssin, jonka jälkeen sitoutuvat noudattamaan kattojärjestö FIFen ja Suomen Kissaliiton sääntöjä, mikäli itselleen kasvattajanimen hankkivat. Ilman kasvattajanimeä ei voi rekisteröidä pentueita. 
 
Säännöissä muun muassa rajoitetaan naaraiden pennutustahtia pentutehtailun estämiseksi sekä säädellään lähisukulaisten käyttöä siitokseen. Tämän lisäksi säännöissä on listattu pakollisia terveystestejä. 
 
Pennut kasvavat sisäkissoina, ne luovutetaan aikaisintaan 12 viikon ikäisinä, mieluummin 14-16 viikon iässä rokotettuina, terveystarkastettuina, mikrosirutettuina ja rekisteröityinä. Tämän lisäksi rotukissakasvattaja teettää kasvatuskissoillaan lukuisia terveystestejä ja tutkimuksia. Oikean rotukissan aitouden voit varmistaa vain saamalla rekisterikirjan. 
 
Myyntipalstoille on rotukissaharrastuksen suosion kasvaessa löytäneet myös sekarotuiset ja ”puolirotukissat”, joita kaupataan vain madotettuina ja EU-passilla. Yksikään sekarotuinen, mix tai puolirotukissa, ei siis ole rotukissa. Näitä kissoja ei voi rekisteröidä, niiden kasvattajilla ei ole kasvattajanimeä. Vanhempia ei ole terveystestattu ja vanhempien sukutauluista harvoin on mitään virallista, tarkkaa tietoa.
 
Mikäli vanhemmilla on Kissaliiton viralliset rekisterikirjat, mutta pentuja ei rekisteröidä, on tämä merkkinä siitä että pennuttaja ei viitsi paneutua, tai ei halua sitoutua kissojen ja pentujen terveyttä edistäviin sääntöihin. Tietämätön ihminen voi pahimmassa tapauksessa yhdistäessään kaksi tuntematonta kissaa tai rotua toisiinsa saada aikaan suuria terveydellisiä ongelmia. Nämä ongelmat tulevat pennun uuden omistajan vastuulle ja maksettavaksi.
 
Rekisteröity ja huolellisesti hoidettu rotukissanpentu voi rodusta riippuen maksaa 600-2000 euroa. Miksi siis maksaa tuoteväärennöksestä lähes sama hinta, kuin oikealle kasvattajalle aidosta, testatusta, hyvin hoidetusta ja rekisteröidystä pennusta? Suomessa hylätään yli 20 000 kissaa vuodessa. Jos siis etsit tavallista koti-/maatiaiskissaa, ota se hoiviisi löytöeläinkodista.  Ostaja määrää tarjonnan. Niin kauan kuin on kysyntää, on tarjontaa. Älä siis tue pentutehtailua!
 
  • Suomessa kissat rokotetaan tavallisimmin kissaruttoa (panleukopeniavirus) ja kissaflunssia (herpes- ja calicivirus +/-klamydia) vastaan. Tyypillisesti kissat rokotetaan kaksi kertaa pentuna ja yhden vuoden iässä, jonka jälkeen rokotteen valmistajan ilmoittaman aikataulun mukaan. (yhden–kolmen vuoden välein). Rokottamalla kissasi suojaat sitä sairastumiselta ko.tauteihin.
  • Mikrosirutus ja omistajatiedon rekisteröinti auttaa kissakarkulaista löytämään nopeammin kotiinsa.