Valitse sivu

Näyttelykissan rokotukset

Päivitetty 1.6.2022

NÄYTTELYSÄÄNNÖT 1.8 C

Kissat ovat kansallisten määräysten mukaisesti eläinlääkärin rokottamia kissaruttoa (panleucopenia) ja kissanuhaa (herpes ja calici) vastaan ja ne ovat saaneet tarpeelliset tehosterokotukset viimeistään 15 päivää ennen näyttelyä.

Rokotteen voimassaoloajan pitää olla merkittynä eläinlääkärin toimesta kissan lemmikkieläinpassiin tai rokotustodistukseen.

Rabies-rokotus kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

Kissaliitto (kansallinen osa)

[Kissalla on oltava eläinlääkärin merkinnän mukaan voimassaoleva kissarutto-ja nuharokotus (herpes ja calici). Rokotteiden tehostaminen ja voimassaolo rokotteen valmistajan ohjeistuksen mukaan. Eläinlääkärin merkintä voimassaolosta ei saa ylittää valmistajan ohjeistusta. 

Ensimmäisen kerran annettu kissanuharokotus on voimassa vasta toisen rokotuskerran jälkeen (=perusrokotus).

Suomessa näyttelyissä ei vaadita Suomessa rekisteröidyiltä tai rabiesvapaista maista tulevilta kissoilta raivotautirokotusta (rabies). Mikäli kissalle annetaan rabiesrokotus, on se otettava riittävän ajoissa rokotevalmistajan ilmoittama varoaika huomioiden. Uusintarokotus voidaan ottaa vaikka näyttelyä edeltävänä päivänä, jos edellinen rokotus on ollut voimassa rokotushetkellä. Mikäli edellinen rokotus on mennyt vanhaksi, uusintarokotusta koskee varoaika.]

TULKINTAOHJE (NTK 18.1.2009 JA 4.5.2016)

Vain eläinlääkäri saa korjata rokotusmerkintöjä. Korjaus tehdään vetämällä virheellisen tekstin yli viiva ja kirjoitetaan oikea tieto tekstin yläpuolelle tai perään. Korjaus varmennetaan eläinlääkärin allekirjoituksella ja leimalla.

Purevax –rokotteiden flunssakomponentin voimassaolon pidentymisestä vuodesta kolmeen vuoteen julkaistu tiedote on päivätty 9.3.2015. Tätä päivämäärää aikaisempia rokotusmerkintöjä ei voida korjauttaa pidemmän voimassaolon mukaiseksi. Huomaa, että Purevax-rokotteiden valmisteyhteenvedon mukaisesti perusrokotusten jälkeinen ensimmäinen uusintarokotus tulee antaa jo vuoden kuluttua, ja tämän jälkeen tehosteet voidaan antaa joka kolmas vuosi.

Suomessa käytössä olevat kissarokotteet voimassaoloaikoineen:
https://www.kissaliitto.fi/wpolku/media/2016/05/TKT-Kissarokotteet.pdf
Nämä ohjeet koskevat vain kotimaisia näyttelyitä. Ulkomaisiin näyttelyihin mennessä on aina tarkistettava kyseisen maan maahantulosäädökset ja näyttelysäännöt.

Rokotustodistuksessa/EU-passissa/rekisterikirjassa tulee olla eläinlääkärin merkitsemä rokotuksen viimeinen voimassaolopäivä tai merkintä siitä, kuinka kauan rokote on voimassa (esim. 1 vuosi). NTK suosittelee käyttämään viimeistä voimassaolopäivää voimassaoloajanjakson sijaan, mutta näyttelyyn toki pääsee myös merkinnällä päivämäärä + voimassaoloaika.

Jos kissan rokotustiedoissa ei ole merkittynä viimeistä voimassaolopäivää, eikä tietoa saada täydennettyä eläinlääkärin toimesta, voi kissan omistaja pyytää eläinlääkäriä laatimaan erillisen todistuksen, jossa eläinlääkäri todistaa, miten kauan kyseinen rokote on voimassa. Näin kissa pääsee näyttelyyn, kunnes se rokotetaan seuraavan kerran ja uusi rokotustieto kumoaa vanhan. Jos sinulla on esimerkiksi ulkomailta tuotu kissa, jonka rokotustiedoissa ei ole mitään mainintaa kissarutto- ja kissaflunssarokotusten voimassaolosta, pyydä eläinlääkäriäsi täällä kotimaassa laatimaan todistus, jossa hän ilmoittaa, kuinka kauan kyseinen rokotus on voimassa antopäivästä. Tämä todistus voidaan tehdä myös esim. kissan EU-passiin, jossa on tilaa eläinlääkärin merkinnöille ja todistuksille. Näin kissaa ei tarvitse rokottaa ylimääräistä kertaa rokotusmerkintöjen takia.

15 päivän karenssi kissaflunssa- ja kissaruttorokotuksille on uudenkin säännön mukaan voimassa. Rokotussuojan pitää olla valmis 15 päivää ennen näyttelyä eli viimeistään perjantaina kaksi viikkoa ennen näyttelyä. Mainittuna perjantaina kissan saa vielä rokottaa, mutta ei enää lauantaina 2 viikkoa ennen näyttelyä.

Näytteilleasettaja: Tarkista aina rokotuksen yhteydessä, että eläinlääkärisi merkitsee rokotustodistukseen/EU-passiin/rekisterikirjaan nimensä lisäksi rokotteen nimen ja eränumeron, antopäivän ja viimeisen voimassaolopäivän.