Valitse sivu

Kissaviesti

Kissaliiton hallitus julkaisee
kokoustensa jälkeen uutiskirjeen ajankohtaisista asioista.

KISSAVIESTI 5 2024

Rekisteröinnit

Rekisteröinneissä ei ole ruuhkaa. Jonossa ovat ainoastaan lisäselvityksiä vaativat tapaukset.

Toimiston aukioloajat kesällä

Työntekijät lomailevat porrastetusti 3.6.- 11.8.2024 välisenä aikana.  Lomat tulevat vaikuttamaan jonkin verran käsittelyaikoihin, joten otathan tämän huomioon rekisteröintiasioissa ja muutospyynnöissä.

Päivi Kähö 3.-30.6.2024
Mari Otsuka 1.7.- 28.7.2024
Katja Kinnunen 22.7.-11.8.2024

Toimiston puhelinaika on kiinni perjantaisin.

Asiointikanavat Kissaliitossa

Muistathan, että henkilöjäseniä palvelevat ensisijaisesti jäsenyhdistysten toimihenkilöt. Koska Kissaliiton jäseniä ovat jäsenyhdistykset, tulee henkilöiden asiat liiton hallitukselle toimittaa oman yhdistyksen kautta. Jäsenyhdistyksen jäsen (yksittäinen henkilö) ei siis voi ottaa suoraan yhteyttä esimerkiksi liiton sihteeriin tai puheenjohtajaan. Oma yhdistyksesi on aina ensimmäinen osoite vastaamaan kysymyksiisi.

Mikäli asiasi koskee rekisteröintiä, osoitathan sähköpostisi osoitteeseen rotukirjaaja(at)kissaliitto.fi.

Osoitteenmuutokset tehdään ensisijaisesti Omakissa-palvelun kautta tai olemalla yhteydessä omaan yhdistykseen. Omakissaan liittyvissä käyttöongelmissa neuvoo ja opastaa Omakissatuki https://omakissatuki.kissaliitto.fi/

Riikka Turpeinen jatkaa seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnassa

Kissaliiton puheenjohtaja Riikka Turpeinen edustaa kissatoimintaa neuvottelukunnassa myös kauden 15.5.2024-14.5.2027.

Neuvottelukunta seuraa ja arvioi seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin kehitystä. Tehtäviin kuuluvat myös suositusten tekeminen sekä lausuntojen antaminen eläinten hyvinvointia koskevista hankkeista ja esityksistä.
Linkki neuvottelukunnan sivuille:
https://mmm.fi/seura-ja-harrastuselainten-hyvinvoinnin-neuvottelukunta

Kerro mielipiteesi FIFen yleiskokouksessa käsiteltäviin ehdotuksiin

FIFen toukokuun lopussa pidettävän yleiskokouksen asialista on julkaistu. Kokouksessa päätetään sääntömuutoksista ja valitaan toimihenkilöitä FIFen toimintoihin. https://fifeweb.org/app/uploads/2024/05/ga2024_agenda_en.pdf

Kissaliitto järjestää yleiskokouksessa käsiteltävien ehdotusten läpikäynnin 23.5.2024 klo 18.00. Jäsen- ja rotuyhdistyksen henkilöjäsenenä voit välittää ajatuksiasi ehdotuksista oman yhdistyksesi kautta.

Tule kuulemaan kissojen silmäsairauksista

Kissaliitto järjestää 12.6.2024 webinaarin, jossa Minna Mustikka ELL, MRCVS, eläinten silmäsairauksien spesialisti Dipl. ECVO (EBVS) kertoo kissojen silmäsairauksista. Mukaan mahtuu 100 osallistujaa.

Lue lisää ja ilmoittaudu: https://www.kissaliitto.fi/2024/kutsu-kissojen-silmasairauksia-kasitteleva-webinaari-12-6-2024

Puheenjohtajailta 6.6.2024

Kissaliiton hallitus järjestää puheenjohtajaillan jäsen- ja rotuyhdistyksille 6.6.2024 klo 18.00. Tilaisuudessa käsitellään muun muassa FIFen toukokuussa pidettävän yleiskokouksen päätöksiä. Jäsen- ja rotuyhdistysten puheenjohtajille lähetetään erillinen kutsu.

Terveys- ja koulutustoimikunnassa (TKT) tehtäviä tarjolla

Ovatko kissojen terveysasiat ja hyvinvointi lähellä sydäntäsi? Terveys- ja koulutustoimikunnan tehtäväkenttä on laaja ja monipuolinen. Toimikunnassa on kaksi paikkaa vapaana toimeen tarttuville henkilöille. Jos antoisat ja mielenkiintoiset tehtävät kissojen terveysasioiden ja hyvinvoinnin parissa kiinnostavat sinua, ole yhteydessä omaan yhdistykseesi.

Syksyn liittokokous on jo syyskuussa

Syksyn liittokokous pidetään poikkeuksellisesti jo 21.9.2024. Ehdotukset liittokokoukselle pitää jättää 31.8.2024 mennessä. Kokouksessa valitaan jäsenet hallitukseen ja toimikuntiin kaudelle 2025-26. Jos yhdessä tekeminen Kissaliiton toimikunnissa tai hallituksessa kiinnostaa, olethan hyvissä ajoin yhteydessä omaan yhdistykseesi.

Ota seurantaan

www.kissaliitto.fi ja https://www.facebook.com/Kissaliitto.fi,
www.omakissatuki.kissaliitto.fi ja https://www.facebook.com/omakissa
www.hankikissa.fi

KISSAVIESTI 4 2024

Rekisteröinnit

Rekisteröinneissä ei ole ruuhkaa. Jonossa ovat ainoastaan lisäselvityksiä vaativat tapaukset.

Kissaliitto muistuttaa, että rotukissalla on sukutaulu

Suomen Kissaliitto haluaa muistuttaa kissanostajia, että rotukissalla on aina sukutaulu. Kissan tunnistusmerkintä mikrosirulla ja sen rekisteröiminen sirurekisteriin ei tee kissasta rotukissaa.

Rotukissan aitous on helppo tarkistaa. Jokaisen Suomen Kissaliittoon rekisteröidyn rotukissan sukutaulu löytyy julkisesta Omakissa-järjestelmästä, josta kuka tahansa voi tarkastella kissan tietoja. Omakissassa julkisia ovat myös kissojen terveystiedot, joita sukutaulun avulla voi tutkia pitkälle kissan sukulinjoissa.

Lue koko tiedote: https://www.kissaliitto.fi/2024/kissaliitto-muistuttaa-mikrosirun-rekisterointi-ei-tee-kissasta-rotukissaa

Uudistuksia Omakissa-palvelun tuki -sivustolla

Omakissa-palvelun tuki -sivustoa on uudistettu. Sivuston valikkorakenne noudattaa nyt Omakissan valikkoa, ja sisältöön on tehty päivityksiä.

Käy tutustumassa: https://omakissatuki.kissaliitto.fi/

Kissaliiton tutkimusapuraha on haettavissa 31.5.2024 mennessä

Kissaliitto myöntää tutkimusapurahaa kissojen terveyttä, hyvinvointia ja perinnöllisiä ominaisuuksia koskeviin tutkimuksiin.
Lue lisää: https://www.kissaliitto.fi/2024/suomen-kissaliiton-tutkimusapuraha-2024

Agrian Kissarotuvakuutuksesta alennusta

Tiesitkö, että Kissaliiton jäsenenä saat -10 % Agrian kissavakuutuksista?

Jäsenalennuksen lisäksi saat alle 4 kk iässä vakuutetulle kissanpennulle 10 % pentualennuksen ensimmäisen elinvuoden ajaksi. Agrian Kissarotuvakuutus on voimassa kissan koko elämän ajan eikä vakuutusmäärään tehdä ikävähennyksiä. Turvallista ja huoletonta arkea tarjoaa Agria.fi – laske hinta verkossa!

Ota seurantaan

www.kissaliitto.fi ja https://www.facebook.com/Kissaliitto.fi,
www.omakissatuki.kissaliitto.fi ja https://www.facebook.com/omakissa
www.hankikissa.fi

KISSAVIESTI 3 2024

Rekisteröinnit

Rekisteröinneissä ei ole ruuhkaa. Jonossa ovat ainoastaan lisäselvityksiä vaativat tapaukset.

Voittajanäyttelyt

FIFen hallitus on päättänyt, että vuonna 2024 pidettäviin voittajanäyttelyihin kissoille ei ole tulosvaatimuksia.

Kevään liittokokous 23.3.2024

Liittokokouksessa tehtäviä päätöksiä voi seurata Kissaliiton facebookista.
https://www.facebook.com/events/435415965621102/?active_tab=discussion

FIFen yleiskokous toukokuussa

Vuosittain toukokuun lopulla pidettävässä FIFen yleiskokouksessa päätetään FIFen säännöistä ja valitaan uusia toimihenkilöitä. FIFe-jäsenten sääntömuutosehdotukset ja henkilövaaliehdokkaat julkaistaan huhtikuun loppuun mennessä. Kissaliitto järjestää yleiskokouksessa käsiteltävien ehdotusten läpikäynnin 23.5.2024 klo 18.00. Jäsen- ja rotuyhdistysten henkilöjäsenet voivat välittää ajatuksiaan ehdotuksista oman yhdistyksensä kautta.

Toimikunnille, jäsen- ja rotuyhdistyksille lähetetään erillinen kutsu lähempänä tilaisuuden ajankohtaa.

Puheenjohtajailta 6.6.2024

Kissaliiton hallitus järjestää puheenjohtajaillan jäsen- ja rotuyhdistyksille 6.6.2024 klo 18.00. Tilaisuudessa käsitellään FIFen toukokuussa pidettävän yleiskokouksen päätöksiä. Jäsen- ja rotuyhdistysten puheenjohtajille lähetetään erillinen kutsu.

Ota seurantaan

www.kissaliitto.fi ja https://www.facebook.com/Kissaliitto.fi,
www.omakissatuki.kissaliitto.fi ja https://www.facebook.com/omakissa
www.hankikissa.fi

KISSAVIESTI 2 2024

Rekisteröinnit

Rekisteröinneissä ei ole ruuhkaa. Jonossa ovat ainoastaan lisäselvityksiä vaativat tapaukset.

Postin kulku

Mikäli lähetät postia pikakirjeenä Kissaliittoon, seuraathan postin kulkua saamallasi seurantakoodilla, ja jos lähetyksen toimitus kestää, ota yhteyttä postiin. Jostain syystä posti ei ole viime aikoina kantanut liitolle pikakirjeitä, eikä lähettänyt edes saapumisilmoitusta, vaan ne on viikkojen päästä palautettu lähettäjälle. Pikkupakettina lähetetyt seurantakoodilliset lähetykset näyttävät toimivan paremmin.

Liittokokous

Suomen Kissaliiton liittokokous pidetään Helsingissä 23.3.2024. Kaikki Kissaliiton jäsenyhdistysten jäsenet voivat osallistua päätöksentekoon oman yhdistyksensä kautta. Liittokokousehdotukset julkaistaan Kissaliiton kotisivuilla maaliskuun alussa.

Kotisivujen uudistus

Informaatioteknologiatoimikunta (ITK) on aloittanut kotisivu-uudistuksen suunnittelutyön.

Asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset

Tyytyväisyyskysely järjestettiin 7.-21.1.2024. Vastauksia kyselyyn saatiin vajaa 150 kpl.

Tyytyväisyys Kissaliiton asiakaspalveluun ja tiedottamiseen on kasvanut selkeästi edellisestä vuodesta. Myös Kissaliiton toimintaan yleisesti ollaan aiempaa tyytyväisempiä.

Asiakaspalvelu on ollut huomattavasti nopeampaa, asiantuntevampaa ja ystävällisempää verrattuna edelliseen vuoteen. Tyytyväisyys asioiden hoidon nopeuteen on kasvanut yli 80 prosenttia vuotta aiemmasta kyselystä.

Kissaliiton viestejä pidetään aiempaa selkeämpinä ja tiedottamista ajantasaisempana. Myös tyytyväisyys tiedottamisen riittävyyteen ja positiiviseen näkyvyyteen mediassa on kasvanut.

Tyytymättömyys kotisivujen toimivuuteen on hieman kasvanut. Kissaliiton kotisivujen kehittäminen on ollut suunnitteilla jo jonkin aikaa ja nyt uudistustyön suunnittelu on alkanut.

Agrian kasvattajakerho

Agria Breeders Clubiin voi liittyä maksutta. Saat henkilökohtaisen vakuutusedustajan, jonka kautta voit tilata pentupakkaukset kasvateillesi. Jäsenenä voit myös kerätä pisteitä ja ostaa hyödyllisiä tuotteita Agria Breeders Shopista. Tutustu tarkemmin: https://www.agriabreedersclub.fi/kissa/

Kissaliitto on osallistunut kissoja ja koiria koskevan asetuksen valmisteluun

EU-komissiossa laaditaan ehdotusta kissojen ja koirien hyvinvointia koskevaksi asetukseksi. Kissaliitto on antanut lausunnon maa- ja metsätalousministeriölle, joka valmistelee Suomen kannanottoa asetusehdotukseen. Kissaliiton puheenjohtaja on myös esitellyt Kissaliiton näkemyksiä maa- ja metsätalousvaliokunnalle.

Kissaliitto on esittänyt huomioita kasvatuksen luvanvaraisuuteen, astutuksen alaikärajaan, eläinlääkärin neuvontakäynteihin, eläimen lopettamiseen ja tunnistusmerkinnän tekijään liittyviin ongelmakohtiin. Suomessa toimijat eivät ole maantieteellisesti tasa-arvoisia esimerkiksi eläinlääkärisaatavuuden suhteen, jolloin joidenkin suunnitteilla olevien säännösten noudattaminen voi osoittautua käytännössä mahdottomaksi.

Liiton puheenjohtaja tekee yhteistyötä myös muiden FIFen EU-jäsenmaiden kanssa kyseiseen asetukseen liittyen.

Ota seurantaan!

https://www.kissaliitto.fi ja https://www.facebook.com/Kissaliitto.fi,
https://www.omakissatuki.kissaliitto.fi ja https://www.facebook.com/omakissa
https://www.hankikissa.fi

KISSAVIESTI 1 2024

Rekisteröinnit

Rekisteröinneissä ei ole ruuhkaa. Jonossa ovat ainoastaan lisäselvityksiä vaativat tapaukset.

Toimikunnat

Toimikunnat ovat järjestäytyneet. Uudet kokoonpanot löydät täältä: https://www.kissaliitto.fi/kissaliitto/toimikunnat

Kevään liittokokous

Kevään liittokokous pidetään 23.3.2024 Helsingissä. Kokouspaikka on viime vuoden tapaan Ravintola Blue Peter, Vattuniemen puistotie 1, 00210 Helsinki. Kutsu julkaistaan myöhemmin Kissaliiton kotisivuilla.

1.1.2024 päivitetyt säännöt

Päivitetyt säännöt löytyvät Kissaliiton ja FIFen sivuilta.
https://www.kissaliitto.fi/saannot
http://www1.fifeweb.org/dnld/std/summary_changes_2024.pdf
https://fifeweb.org/library/rules-and-forms/#rules

Vuoden kissat 2023

Omakissan vuoden 2023 näyttelytulokset on tarkistettu ja vahvistettu. Palkittaville lähetetään sähköpostia lähipäivinä.

Vuoden 2023 rekisteröintitilasto

Vuonna 2023 Kissaliittoon rekisteröitiin 3953 kissaa. Laskua edelliseen vuoteen oli 4 prosenttia. Suosituimmat rodut olivat edelleen ragdoll, maine coon ja pyhä birma.
Linkki tiedotteeseen: https://www.kissaliitto.fi/2024/suosituimmat-kissarodut-suomessa-vuonna-2023

Kissaliiton teema vuonna 2024 on yhteistyö

Valitun teeman myötä Kissaliitto haluaa nostaa esille muun muassa yhteistyötä, jota tehdään rotukissakasvattajien kesken Kasvatuksen tavoiteohjelmien aikaansaamiseksi. Kissaliitto haluaa tehdä entistä tehokkaammin yhteistyötä eri verkostoissa, jotta voimme paremmin tuoda esille kasvattajien panostukset kissojen hyvinvoinnin varmistamiseksi rotukissaharrastuksessa, sekä paremmin puolustaa kissan asemaa yhteiskunnassa yleisesti.

Laajamittaiseen kissojen pitoon liittyvä ilmoitusvelvoite

Vuoden alussa voimaan tullut eläinten hyvinvointilaki edellyttää, että laajamittaisesta kissojen pidosta ilmoitetaan aluehallintovirastolle. Olet ilmoitusvelvollinen, jos sinulla on vähintään seitsemän yli 6 kuukauden ikäistä kissaa, tai jos kasvatat kotonasi vähintään kolme pentuetta vuoden aikana. Myös silloin kun myyt vuodessa vähintään 10 sijoituskissasi pentua, ilmoitus tulee tehdä. Ilmoitus aluehallintovirastolle pitää tehdä 1.3.2024 mennessä.
Tutustu tarkemmin:
https://www.kissaliitto.fi/2024/laajamittaiseen-kissojen-pitoon-liittyva-ilmoitusvelvoite
Ruokaviraston ohjeeseen ja erityisesti kohtaan 5.3
https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/oppaat/ilmoituksenvarainen-elaintenpito-ja-muu-toiminta/ilmoituksenvarainen-elaintenpito-ja-muu-toiminta/?fbclid=IwAR3vXXGLGT9dvKTaFYavHX_cwyLKj7kDn6zawPOOYyB1fVu4g2HKPAyx9zQ

Agria auttaa kodittomia kissoja

Auta kodittomia kissoja kuuntelemalla Agrian biisiä Spotifyssa! Jokainen kuuntelukerta kasvattaa lahjoituspottia, joka vuoden päätyttyä jaetaan suomalaisten kodittomien kissojen auttamiseen. Kappale löytyy Spotifysta nimellä ”Agria I Believe” tai https://bit.ly/3RYZC54

Ota seurantaan!

www.kissaliitto.fi ja https://www.facebook.com/Kissaliitto.fi
www.omakissatuki.kissaliitto.fi ja https://www.facebook.com/omakissa
www.hankikissa.fi

KISSAVIESTI 11 2023

Rekisteröinnit

Rekisteröintitilanne on hyvä, ruuhkaa ei ole. Jonossa ovat ainoastaan lisäselvityksiä vaativat tapaukset.

Kissaliiton joululomat

Kissaliitossa hiljennytään joulun viettoon. Kissaliiton toimikuntien toimihenkilöt viettävät joululomaa tehtävistään 22.12.2023-2.1.2024.
Kissaliiton toimisto palvelee seuraavasti:

 • toimisto on kiinni 22.-26.12.2023 eikä perjantaina 22.12.2023 siis ole myöskään puhelinaikaa
 • toimisto on kiinni 1.1.2024

Hallitus kiittää työntekijöitä ja kaikkia toimihenkilöitä uutteruudesta ja yhteistyöstä kuluneena vuonna!

Puheenjohtaja-ilta jäsen- ja rotuyhdistyksille

Kissaliiton jäsen- ja rotuyhdistysten puheenjohtajille tai heidän varahenkilölleen pidetään Puheenjohtaja-ilta 10.1.2024. Aiheena vuoden 2024 alussa voimaan tulevat sääntömuutokset. Tilaisuuteen on lähetetty erillinen kutsu.

Näyttelyluokkia 7 ja 8 koskeva poikkeussääntö voimassa 1.7.2024 asti

Poikkeussäännön voimassaoloaikana kissan valmistumiseen International Championiksi (luokka 7) ja International Premioriksi (luokka 8) ei tarvita ulkomaista sertiä. Poikkeussääntö koskee vain luokkia 7 ja 8. Lue lisää: https://www.kissaliitto.fi/2023/poikkeussaannon-voimassaoloaikaa-on-pidennetty-1-7-2024-asti

Ohjeita tuontikissan rekisteröintiin

Kissaliiton kotisivuilla on julkaistu ohjeet tuontikissan rekisteröintiin.
Lue lisää: https://www.kissaliitto.fi/tuontikissan-rekisterointi-ja-nayttelyyn-ilmoittaminen

Hanki kissa -sivusto sai hyvää palautetta

Palautteen mukaan kasvattajat ovat pääosin tyytyväisiä Hanki kissa -sivustoon. Keskiarvo ulkoasun, käytettävyyden sekä valikkorakenteen osalta oli 4/5. Sivustolle löydettiin pääasiassa Suomen Kissaliiton kotisivujen kautta.

Hanki kissa -sivuston palautekysely lähetettiin marraskuun lopussa sähköpostitse yli 2000 Suomen Kissaliiton kasvattajalle. Vastauksia saatiin noin 140.

ITK kiittää kaikkia vastanneita ja jatkaa sivuston kehittämistä saatujen palautteiden perusteella.
Tutustu Hanki kissa -sivustoon: https://hankikissa.fi/

Kissaliiton lomakepäivitys

Kaikki Kissaliiton kotisivuilla ja Omakissassa olevat lomakkeet käydään läpi, päivitetään ja tarkistetaan, että jokaisesta lomakkeesta on vain yksi versio. Lomakkeiden tulostettavuutta on jo parannettu.

Sääntörikkomusten käsittelyyn uusi toimintamalli vuoden 2024 alusta

Sääntörikkomusten käsittelyyn Suomen Kissaliitossa otetaan käyttöön uusi toimintamalli vuoden 2024 alusta alkaen. Toimintamallin muutoksen tarkoituksena on selkeyttää ja sujuvoittaa asioiden käsittelyä. Erityisesti on haluttu kiinnittää huomiota entistä parempaan tiedottamiseen asianosaisille käsittelyn kulusta. Lue lisää:

Agrian kissavakuutuksiin pääsee suoraan Omakissasta

Omakissan kirjautumista vaativaan osaan on lisätty linkki Agrian kissavakuutuksiin.

Royal Canin jatkaa Kissaliiton pääsponsorina

Kissaliitto ja Royal Canin jatkavat yhteistyötään. Royal Canin toimii Kissaliiton pääsponsorina myös vuosina 2024-25.

Käyttämättömät kasvattajanimet poistetaan

Kissaliiton hallitus on FIFen toiveesta päättänyt poistaa vanhoja kasvattajanimiä sääntöjen sallimissa puitteissa. FIFe-säännön 5.2.6 mukaan kasvattajanimi voidaan poistaa jos:
• Kasvattajanimelle ei ole rekisteröity pentueita vähintään 25 vuoteen
• Kasvattajanimelle ei ole rekisteröity yhtään pentuetta ensimmäisen 10 vuoden aikana nimen rekisteröinnistä FIFen kasvattajanimikirjaan

Jos epäilet kasvattajanimesi kuuluvan poistettavien nimien joukkoon ja haluat pitää kasvattajanimesi voimassa, niin otathan yhteyttä toimisto(at)kissaliitto.fi 31.1.2024 mennessä.

Kissaliiton asiakastyytyväisyyskysely tammikuussa

Kissaliitto julkaisee kotisivuilla asiakastyytyväisyyskyselyn tammikuussa. Vastausaikaa on 7.1.-21.1.2024.

Hallitus järjestäytyi vuoden 2024 toimikaudelle

Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Riikka Turpeinen. Uutena hallituksen jäsenenä aloittaa Arja Martikainen.

Puheenjohtaja Riikka Turpeinen

puheenjohtaja, edustaa liittoa, PR asiat, Kissa-lehden vastaava päätoimittaja, toimiston esimies, sponsoriasiat, yhteyshenkilö tiedotuksessa

Varapuheenjohtaja Pia Nyman

puheenjohtajan varahenkilö, toimiston varaesimies, Informaatioteknologiatoimikunta – IT-asioista vastaava hallituksen jäsen, liittokokousjärjestelyt

Sihteeri Anna Korhonen

sihteeri, FIFen, yhdistysten ja rotuyhdistysten yhteyshenkilö, pöytäkirjasihteeri, sisäinen tiedotus, sähköpostien ohjaus ja tunnukset, liittokokousjärjestelyt

Rahastonhoitaja Mia Tuomivirta

rahastonhoitaja, taloushallinto, arkistovastaava, tietosuojasta vastaava hallituksen jäsen

Tiedottaja Aija Harmaakari

Lehtitoimikunta – tiedotusasioista vastaava hallituksen jäsen, Kissaviesti, ulkoinen tiedotus, sosiaalinen media

Jäsenet:

Marika Landen

Terveys- ja koulutustoimikunta – terveys- ja koulutusasioista vastaava hallituksen jäsen

Arja Martikainen

Rotutoimikunta – kasvatus- ja rekisteröintiasioista vastaava hallituksen jäsen, Tuomarikollegion yhteyshenkilö ja kehittämisseminaari

Johanna Abgottspon

Näyttelytoimikunta – näyttelyasioista vastaava hallituksen jäsen, sponsorointi ja Vuoden Kissa -gaala

Varajäsenet:

Satu Hämäläinen

eläinsuojeluasiat ja sidosryhmäyhteistyö

Pirjo Syväsalo

Kurinpitotoimikunta – kurinpitoasioista vastaava hallituksen jäsen

HALLITUS TOIVOTTAA ILOISTA JOULUNAIKAA JA ONNEA UUDELLE VUODELLE 2024!

Ota seurantaan!

www.kissaliitto.fi ja https://www.facebook.com/Kissaliitto.fi
www.omakissatuki.kissaliitto.fi ja https://www.facebook.com/omakissa
www.hankikissa.fi

KISSAVIESTI 10 2023

Rekisteröinnit

Rekisteröinneissä ei ole ruuhkaa. Jonossa ovat ainoastaan lisäselvityksiä vaativat tapaukset.

Sähköinen rekisterikirja

Sähköisen rekisterikirjan työstö jatkuu. Hallitus päätti, että kissan suomenkielistä väriä ei generoida sähköiseen rekisterikirjaan. Rekisterikirjassa näytetään vain EMS-koodi.

Luokkien 9–12 ikärajat muuttuvat 1.1.2024 alkaen seuraavasti:

– luokka 12 on avoin kissoille, jotka ovat näyttelyn aikana vähintään 4 kuukauden, mutta eivät vielä 8 kuukauden ikäisiä, eli 4–8 kk

– luokka 11 on avoin kissoille, jotka ovat näyttelyn aikana vähintään 8 kuukauden, mutta eivät vielä 12 kuukauden ikäisiä, eli 8–12 kk

– luokka 9 on avoin leikkaamattomille kissoille, jotka ovat näyttelyn aikana vähintään 12 kuukauden ikäisiä

– luokka 10 on avoin kastraattikissoille, jotka ovat näyttelyn aikana vähintään 12 kuukauden ikäisiä

Ne kissat, jotka ovat vuoden 2023 aikana ehtineet saada sertifikaatteja ja/tai titteleitä luokissa 9 ja 10 tai sitä korkeammissa luokissa yli 10 kuukauden ikäisenä, säilyttävät sertifikaattinsa sekä muut mahdolliset tuloksensa. Jos kissa on 1.1.2024 alle 12 kuukauden ikäinen, se palaa luokkaan 11 ja kilpailee luokassa 11 siihen asti, kunnes se täyttää 12 kuukautta. Vastaavasti alle 8 kuukauden ikäinen kissa siirtyy takaisin luokkaan 12, jossa se kilpailee, kunnes se täyttää 8 kuukautta.

Kun kissa täyttää 12 kuukautta, se siirtyy takaisin kilpailemaan siihen aikuisten kissojen luokkaan, jossa se kilpaili vuoden 2023 lopussa.

Pentujen ja nuorten sertifikaatit sekä Kitten Champion- ja Junior Champion-tittelit 1.1.2024 alkaen

Saavuttaakseen Kitten Champion (KCH) ja Junior Champion (JCH) -tittelit, kissan tulee saada kolme (3) sertifikaattia, kolmelta (3) eri tuomarilta, kolmessa (3) kansallisessa tai kansainvälisessä näyttelyssä seuraavasti:

– Luokassa 12 tulee saada 3x CACC-sertifikaatti (93 pistettä) valmistuakseen Kitten Championiksi (KCH).

– Luokassa 11 tulee saada 3x CACJ-sertifikaatti (93 pistettä) valmistuakseen Junior Championiksi (JCH)

Sertifikaatit annetaan erikseen luokkien 12 ja 11 parhaalle urokselle ja parhaalle naaraalle. Sertifikaatti myönnetään pennulle tai nuorelle, kun tuomarin mielestä kissa on 93 pisteen arvoinen (EX1-tulos on 90 pistettä).

Kitten Champion (KCH) ja Junior Champion (JCH) -tittelit merkitään kissan koko nimen eteen.

Valmistuttuaan kumpaan tahansa titteliin, kissa jatkaa kilpailuaan omassa, iän mukaan määritetyssä luokassaan (4–8kk luokassa 12 ja 8–12kk luokassa 11).

Nämä tittelit ovat mahdollisia myös alustavasti hyväksytyille roduille sekä hyväksyttyjen rotujen alustavasti hyväksytyille väreille, jolloin tittelin eteen lisätään kirjain P ilmaisemaan alustavasti hyväksyttyä titteliä eli PKCH ja PJCH.

Luokkia 7 ja 8 koskevalle poikkeussäännölle on haettu jatkoa

Kissaliiton hallitus on hakenut FIFeltä näyttelyluokkia 7 ja 8 koskevalle poikkeussäännölle jatkoa vuoden 2024 loppuun. Päätöksestä tiedotetaan heti kun se on mahdollista.

Vuoden kissa -gaala 2024 – laita päivämäärä 23.3.2024 muistiin!

Vuoden voitokkaimpia kissoja juhlitaan 23.3.2024 Ravintola Blue Peterissä Helsingissä. Samana päivänä samassa paikassa pidetään myös kevään liittokokous.

Osallistuitko Agrian Kissaparaatin?

Agrian Kissaparaatiin osallistuneet kissanomistajat keräsivät kodittomille kissoille lähes 3 900 euroa. Lahjoitus kohdistetaan tänä vuonna Turun Eläinsuojeluyhdistyksen kissatalolle. Tapahtumaan osallistui miltei 3 300 kissaa omistajineen ympäri Suomea.
Lue lisää Agrian tiedotteesta: https://news.cision.com/fi/agria-elainvakuutus–finland/r/suomalaiset-kissanomistajat-kerasivat-kodittomille-kissoille-lahes-3-900-euroa,c3863465

Hanki kissa -kysely kasvattajille

Informaatioteknologiatoimikunta (ITK) tekee Hanki kissan käyttöä selvittelevän kyselyn kasvattajille marraskuun lopussa. Kysely julkaistaan Kissaliiton kotisivuilla.

Hugo Arokanto -palkinnon ja Sankarikissojen haku jatkuu

Muistathan, että sekä ansioituneille kasvattajille myönnettävän Hugo Arokanto -palkinnon että Sankarikissan arvonimen haku jatkuu vuoden loppuun asti. Ohjeet Hugo Arokanto -palkinnon hakuun 31.12.2023 mennessä löytyvät täältä: https://www.kissaliitto.fi/2018/hugo-arokanto-palkinto

Sankarikissan arvonimen voi hakea kissalle, joka on auttanut pelastamaan ihmishengen tai ehkäissyt vakavan sairaustapauksen. Myös muista sankariteoista voi saada kunniamaininnan. Sankarikissa voi olla rekisteröity rotukissa tai kotikissa.

Sankarikissahakemus perusteluiden, kuvien ja yhteystietojen kera lähetetään 31.12.2023 mennessä osoitteeseen toimisto@kissaliitto.fi

Ota seurantaan!

www.kissaliitto.fi ja https://www.facebook.com/Kissaliitto.fi
www.omakissatuki.kissaliitto.fi ja https://www.facebook.com/omakissa
www.hankikissa.fi

KISSAVIESTI 9 2023

Rekisteröinnit
Työjonot on saatu purettua kokonaan. Jonossa on ainoastaan lisäselvityksiä vaativat tapaukset.

Liittokokouksessa 14.10.2023 päätettyä lyhyesti

 • Jokaisella rodulla voi olla vain yksi Kasvatuksen tavoiteohjelma (KTO).
 • Rotuyhdistyksen, jolla on KTO, ei tarvitse maksaa Kissaliiton jäsenmaksua niin kauan kuin KTO on
  voimassa. Päätös tulee voimaan 1.1.2024.
 • 14.10.2023 alkaen hyväksytään uroksen kivestodistus ilman 6 kuukauden ikärajaa. Uroksen
  kivestodistus sekä uroksen ja naaraan napatyrättömyystodistus kirjoitetaan tunnistusmerkitylle
  kissalle. Lue lisää: https://www.kissaliitto.fi/2023/muutoksia-siitosuroksia-ja-naaraita-koskeviin-
  saantoihin
 • Venäjää koskevat kansalliset rajoitukset jatkuvat kunnes sota Ukrainassa päättyy.
  Lue lisää: https://www.kissaliitto.fi/2023/venajaa-koskevat-kansalliset-rajoitukset-jatkuvat
  Pöytäkirja julkaistaan kokonaisuudessaan sen hyväksymisen jälkeen osoitteessa:
  https://www.kissaliitto.fi/kissaliitto/liittokokoukset

Käyttämättömät kasvattajanimet
Kissaliiton hallitus on FIFen toiveesta päättänyt poistaa vanhoja kasvattajanimiä sääntöjen sallimissa
puitteissa. FIFe-säännön 5.2.6 mukaan kasvattajanimi voidaan poistaa jos:
• Kasvattajanimelle ei ole rekisteröity pentueita vähintään 25 vuoteen
• Kasvattajanimelle ei ole rekisteröity yhtään pentuetta ensimmäisen 10 vuoden aikana nimen
rekisteröinnistä FIFen kasvattajanimikirjaan

Jos epäilet kasvattajanimesi kuuluvan poistettavien nimien joukkoon ja haluat pitää kasvattajanimesi
voimassa, niin otathan yhteyttä toimisto(at)kissaliitto.fi 31.1.2024 mennessä.

Uudet ohjeet
Oletko jo tutustunut uusiin ohjeisiin? Terveys- ja koulutustoimikunta (TKT) on laatinut ohjeet tuontikissan
testaukseen ja eristykseen. Myös näytteilleasettajille on tehty ohjeet siitä, mitkä aineet ja menetelmät ovat
kiellettyjä kissanäyttelyssä. Lue lisää:
https://www.kissaliitto.fi/tuontikissan-testaus-ja-eristysohjeet
https://www.kissaliitto.fi/kielletyt-aineet-nayttelyssa

Rotuyhdistyksille Jitsin käyttöoikeudet
Rotuyhdistykset voivat käyttää Kissaliiton Jits-järjestelmää etäkokouksiin ja -koulutuksiin. Tunnukset Jitsiin
voi pyytää Tiina Räsäseltä ITK:sta, itk.puheenjohtaja(at)kissaliitto.fi.

Yhdistysten näyttelytoiminnan avainhenkilölle oma tilaisuus
Näyttelytoimikunta järjestää yhdistysten näyttelytoiminnan avainhenkilöille digikahvit torstaina 30.11.2023
klo 18.00. Lisätietoa tilaisuudesta pian!

Tule mukaan Agrian Kissaparaatiin 21.-22.10.2023 ja auta kodittomia kissoja
Agrian Kissaparaati kerää lahjoituspottia kodittomien kissojen hyväksi ja populaatiokissaongelman
ratkaisemiseksi. Tänä vuonna lahjoitus kohdistetaan TESY – Turun Eläinsuojeluyhdistyksen kissatalolle.

Osallistuminen ei maksa sinulle mitään!

Agria tekee lahjoituksen tapahtumaan ilmoitettujen kissojen lukumäärän perusteella – jokaisesta kissasta
lisätään 1 € lahjoituspottiin. Vain alla olevan linkin kautta rekisteröityneet osallistujat lasketaan mukaan.

Lue lisää ja ilmoittaudu tästä: https://www.agria.fi/kissa/agria-kissaparaati/

Ota seurantaan!
www.kissaliitto.fi ja https://www.facebook.com/Kissaliitto.fi
www.omakissatuki.kissaliitto.fi ja https://www.facebook.com/omakissa
www.hankikissa.fi

KISSAVIESTI 8 2023

Rekisteröinnit
Rotukirjauksen tilanne 25.9.2023: Omakissasta on rekisteröity kissat, joiden maksut ovat näkyneet 19.9.2023 viiteajossa, ja joiden rekisteröintiin ei ole tarvittu lisätietoja. Tuontikissoista on rekisteröity 7.9.2023 tai sitä ennen tulleet, mikäli lisätietoja ei ole tarvittu.

Tuontikissojen sähköiset rekisterikirjat
Tuontikissoja rekisteröitäessä alkuperäinen rekisterikirja hyväksytään sähköisenä organisaatioista, joissa rekisterikirja/sukutaulu luovutetaan sähköisenä: TICA, CFA, ASFE.
Sähköinen kopio hyväksytään organisaatioista, joilla on julkinen virallinen rekisteri: SVERAK, NRR, FD, FPL.

Listaa päivitetään sitä mukaa, kun organisaatiot siirtyvät sähköisiin rekisterikirjoihin tai rekistereihin.

Sähköiset rekisterikirjat
Sähköinen rekisterikirja otetaan käyttöön Kissaliitossa vuoden 2024 aikana. Paperinen rekisterikirja tulee olemaan myös edelleen saatavilla.

Liittokokous
Syksyn liittokokous pidetään 14.10.2023 Tampereella. Kokouksessa valitaan jäsenet hallitukseen ja toimikuntiin kaudelle 2024-25. Kokouskutsu ja materiaalit julkaistaan Kissaliiton kotisivuilta. Jos yhdessä tekeminen Kissaliiton toimikunnissa tai hallituksessa kiinnostaa, olethan hyvissä ajoin yhteydessä omaan yhdistykseesi.

Koulutus
Seuraavat kasvattajakurssit:
B-osa ke 11.10. ja to 12.10. klo 17.30-20.30
E-osa 23.11. klo 17.30-20.30
Lisätietoja kurssien sisällöstä: https://www.kissaliitto.fi/kasvatus/kasvattajat/kasvattajakurssit

Hugo Arokanto -kasvattajapalkinto
Hugo Arokanto -palkintoa ansioituneille kasvattajille voi jälleen anoa vuoden 2023 loppuun mennessä. Lisätietoja palkinnon kriteereistä ja anomusohjeet: https://www.kissaliitto.fi/2018/hugo-arokanto-palkinto

FIFen valmistumisruusukkeet
Onko kissasi valmistunut uuteen titteliin? FIFen maksullisia valmistumisruusukkeita voi tilata Kissaliiton toimistosta. Katso hinnat ja ohjeet: https://www.kissaliitto.fi/kissaliitto/srk-shop/ruusukkeet

Ota seurantaan!
www.kissaliitto.fi ja https://www.facebook.com/Kissaliitto.fi
www.omakissatuki.kissaliitto.fi ja https://www.facebook.com/omakissa
www.hankikissa.fi

KISSAVIESTI 7 2023

Rekisteröinnit

Rotukirjauksen tilanne 15.8.2023: Toimiston työntekijät ovat palanneet lomiltaan ja maltillinen työsuma on työn alla. Omakissan kautta tulleista pentuerekisteröinneistä on tehty 14.8.2023 mennessä maksetuiksi kirjatut.
Kesä-heinäkuun vaihteeseen mennessä tulleet tuontikissojen rekisteröinnit ovat valmistuneet, mikäli lisätietoja ei ole tarvittu.

Terveyspäivä 2.9.2023

Syksyn Terveyspäivä pidetään Helsingin Oodi-kirjastossa lauantaina 2.9.2023. Terveyspäivään ei voi osallistua verkossa, mutta siitä on tallenne katsottavissa kahden viikon ajan tapahtuman jälkeen. Tilaisuudesta on julkaistu erillinen kutsu liiton kotisivuilla ja facebookissa.

Liittokokous

Liittokokous pidetään lauantaina 14.10.2023 Tampereella. Toimikunnat ja yhdistykset voivat lähettää ehdotuksia liittokokouksessa käsiteltäväksi liiton sihteerille 31.8.2023 mennessä.

Save the date: Agria Kissaparaati järjestetään 21.-22.10.2023

Agria Kissaparaati on hyväntekeväisyystapahtuma kodittomien kissojen hyväksi. Tapahtuma pyrkii kannustamaan kissanomistajia kissan turvalliseen ulkoiluun ja parantamaan kissan asemaa sekä arvostusta. Merkkaa viikonloppu kalenteriisi jo nyt ja auta kodittomia kissoja osallistumalla tapahtumaan. Ilmoittautuminen aukeaa syyskuussa ja samalla julkaistaan tämän vuoden lahjoituskohde. Lahjoituksen tekee Agria Eläinvakuutus – sinulle osallistuminen on ilmaista. Lisätietoja: www.agria.fi/kissaparaati/

Kissaliitto osallistuu Agrian kissaparaatiin ja järjestää tapahtumaviikonloppuna oman somekampanjan, jossa korostetaan kissojen aseman parantamista ja turvallisen ulkoilun tärkeyttä. Mukaan keräykseen haastetaan Kissaliiton jäsenyhdistykset, rotuyhdistykset ja kaikki kissaharrastajat.

Hanki kissa -sivusto näkyvämmäksi

Muistathan edistää Hanki kissa -sivuston näkyvyyttä jakamalla sivun linkkiä ja ohjaamalla kissoista kiinnostuneet ihmiset kattavalle kissatietouden lähteelle. Jakamalla linkkiä kotisivuilla ja eri sosiaalisen median kanavilla, saamme nostettua Hanki kissa -sivuston näkyvyyttä hakukoneissa. https://hankikissa.fi/

Näyttelystä poistuminen

Muistathan näytteilleasettajana, että näyttelystä ei voi poistua kissan kanssa ennen kuin näyttely päättyy tai virallisella kuulutuksella annetaan lupa poistua ennen paneelin alkua. Poikkeuksena näyttelypäivän aikana sairastunut kissa, jolle eläinlääkäri voi antaa poistumisluvan ennen näyttelyn päättymistä, tai kun kissalle on anottu poistumislupa jo ennen arvostelun alkua. Näyttelystä poistumista säätelee FIFen ja Suomen Kissaliiton näyttelysäännöt. https://www.kissaliitto.fi/wpolku/media/2023/02/Nayttelysaannot-08022023POIKKEUSSAANTO.pdf

Ruokavirasto tiedottaa tulevan eläinten hyvinvointilain säännöksistä

Vuoden 2024 alusta voimaan tulevan uuden eläinten hyvinvointilain (693/2023) myötä tulee voimaan uusia säännöksiä. Muun muassa kissoja koskee säännös, jonka mukaan kissojen jatkuva vedensaanti tulee turvata niiden pysyvissä pitopaikoissa.

Kissoja koskee myös uuden lain 23 § pykälä, jonka mukaan sairas tai vahingoittunut eläin on tarvittaessa sijoitettava asianmukaiseen tilaan erilleen muista eläimistä ja sille on annettava riittävä mahdollisuus lepoon.
https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-hyvinvointi/uutiset/uusi-elainten-hyvinvointilaki-tuo-vaatimuksia-elainten-vedensaantiin-ja-pito-olosuhteisiin/

Lintuinfluenssa

Seuraa lintuinfluenssatilannetta Ruokaviraston sivuilta.

https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/uutiset/ajankohtaista-elaimista/
https://www.ruokavirasto.fi/teemat/lintuinfluenssa/
https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/lintuinfluenssa/lintuinfluenssa-suomessa/

KISSAVIESTI 6 2023

Rekisteröinnit
Rotukirjauksen tilanne 13.6.2023: Omakissasta on rekisteröity kaikki pentueet. Maksetuissa ja tarpeellisilla
tiedoilla tehdyissä rekisteröinneissä ei ole ruuhkaa. Kaikki ennen 25.5.2023 tulleet tuontikissojen
rekisteröinnit ovat valmistuneet, mikäli lisätietoja ei ole tarvittu.

Muistutus Kissaliiton toimiston kesäajan palveluista
Kesäloma-aikana toimisto on kiinni 17.-23.7.2023. Viikoilla 26.6.-16.7. ja 24.7.-6.8. toimistolla
työskennellään vajaamiehistöllä. Ota tämä huomioon pentujen ja tuontikissojen rekisteröinneissä.
Viikoilla 26.6.-16.7. puhelin on kiinni perjantaisin.

Hanki kissa -sivusto kaipaa lisää näkyvyyttä
Hanki kissa -sivusto on saanut hyvää palautetta – myös rajojemme ulkopuolella. Näkyvyyttä kannattaa silti
lisätä, joten myös Kissaliiton jäsen- ja rotuyhdistykset sekä tietenkin kaikki harrastajat voivat edistää omissa
kanavissaan sivuston näkyvyyttä muun muassa Googlessa. Jakamalla linkkiä kotisivuilla ja eri sosiaalisen
median kanavilla, saamme nostettua Hanki kissa -sivuston näkyvyyttä hakukoneissa. https://hankikissa.fi/

Omakissan tukisivustolta löytyy kattavasti ohjeita
Omakissa koostuu jäsen-, kissa- ja näyttelyrekisteristä. Omakissan käyttäjille, niin jäsenyhdistysten jäsenille
kuin jäsenyhdistyksille, on koottu paljon käytännönläheisiä ohjeita eri toimintoihin Omakissan tuki ja ohjeet
-sivustolle. Jäsenyhdistyksen jäsenelle on kuvalliset ohjeet muun muassa pentueiden rekisteröintiin,
omistajanvaihdoksiin, näyttelyilmoittautumisiin ja paljon muuta. Myös jäsenyhdistyksille on omat ohjeensa.
Tutustu ohjeisiin: https://omakissatuki.kissaliitto.fi/

Tarkennuksia Venäjää koskeviin rajoitteisiin
Hallitus tarkentaa 25.5.2023 käyttöönotettuja kansallisia rajoituksia, joiden mukaan venäläisten kissojen
rekisteröinti- ja näyttelykielto jatkuu Suomessa syksyn 14.10.2023 liittokokoukseen asti. Asiaa käsitellään
syksyn liittokokouksessa.

Hallitus tarkentaa, että:
Kissaliiton jäsenyhdistysten jäsenet eivät saa osallistua näyttelyihin Venäjällä.
Kissaliiton jäsenyhdistykset eivät saa kutsua Kissaliiton alaisiin näyttelyihin venäläisiä tuomareita.
Hallitus suosittelee myös, etteivät suomalaiset tuomarit menisi arvostelemaan Venäjälle.
https://www.kissaliitto.fi/2023/venajaa-koskevat-kansalliset-rajoitukset-kayttoon

Ajankohtaista Agriasta
UUTTA: Agrian kasvattajakerho kissankasvattajille – liity ilmaiseksi!
Agria Breeders Clubin jäsenenä voit kerätä pisteitä ja maksaa niillä ostoksiasi Agria Breeders Shopissa. Saat
henkilökohtaisen vakuutusedustajan, jonka kautta voit tilata pentupakkaukset kasvateillesi. Lisäksi saat
tietoa ajankohtaisista tapahtumista ja palveluistamme kasvattajille. Lue lisää ja liity täällä:
https://www.agriabreedersclub.fi/kissa/

Vet Guide – eläinlääkäri mukanasi
Oletko jo ladannut Vet Guide -sovelluksen puhelimeesi? Vet Guiden kautta saat eläinlääkärin apua kissan
oireiden ensiarviointiin – missä ikinä oletkin, joka päivä klo 7-24!
Agrian asiakkaille palvelu maksuton ja rajattomasti käytössä. Lisätietoja palvelusta:
https://www.agria.fi/vet-guide/

KISSAVIESTI 5 202

FIFen testisuositukset kasvatuskissoille
FIFe on päivittänyt kissojen testisuosituksia vuoden alussa. Listaus pakollisista ja suositeltavista
geenitesteistä sekä erilaisista rotukohtaisista tutkimuksista löytyy Suomen Kissaliiton sivuilta: Liitteet I ja II
FIFe kasvatus- ja rekisteröintisääntöihin, kohtaan 3.5.1 Testiohjelmat, sivut 38-39

Hallituksen ja jäsenyhdistysten kokoontuminen
Hallituksen ja jäsenyhdistysten kokoontuminen pidettiin 24.4.2023. Kokoontumisessa oli positiivinen vire.
Jäsenyhdistykset kokevat Kissaliiton toiminnan hyväksi. Liiton johtaminen on kehittynyt ja rekisteröinteihin
on saatu tehokkuutta. Kissaviesti on saanut hyvän vastaanoton.
Jäsenyhdistykset toivoivat muun muassa enemmän näkyvyyttä tulevaisuuden tapahtumista, esimerkiksi
Omakissan päivityksistä sekä omien toiveidensa parempaa huomioimista Omakissan kehityksessä.
Tuontikissan rekisteröinnistä ja terveysasioista, muun muassa uusista rotukohtaisista terveystutkimuksista,
kaivataan lisää tiedottamista. Tärkeänä pidettiin myös hallituksen, toimikuntien ja jäsenyhdistysten sujuvaa
yhteistyötä.

Kissaliiton hallituksen ja jäsenyhdistysten kokoontumista pidettiin onnistuneena ja koettiin, että
tilaisuudelle on tarvetta jatkossakin.

KTOn laatii rotuyhdistys ja kullekin rodulle vain yksi KTO
Hallituksen kanta on, että yhdestä rodusta laaditaan yksi Kasvatuksen tavoiteohjelma (KTO) ja laatijana
toimii rotuyhdistys – ei yksittäinen henkilö. Rotuyhdistyksen laatima KTO on jonkinlainen tae siitä, että KTO
kuvaa laajemmin rodun tilaa ja kasvatuksen tavoitteita, sekä KTO-työn jatkumisesta.

FIFen yleiskokouksen päätöksiä
Fifen yleiskokous purki venäläisten kissojen rekisteröinti- ja näyttelykiellon FIFe-maissa 25.5.2023 alkaen.
Tämän seurauksena Suomen Kissaliitto otti samalla päivämäärällä käyttöön kansalliset rajoitukset, joiden
mukaan venäläisten kissojen nykyinen rekisteröinti- ja näyttelykielto jatkuu Suomessa syksyn 14.10.2023
liittokokoukseen asti. Asiaa käsitellään syksyn liittokokouksessa.

Ikärajat pentujen ja nuorten näyttelyluokkiin muuttuvat vuoden 2024 alusta. Pentuluokassa kilpailevat 4-8
kk ikäiset pennut ja nuorten luokassa kilpailevat 8-12 kk ikäiset nuoret kissat. Avoimeen ja
kastraattiluokkaan kissa siirtyy täytettyään 12 kk.

Vuoden 2024 alusta alkaen pennut ja nuoret voivat kilpailla uusista titteleistä Kitten Champion ja Junior
Champion.

Näistä ja muista sääntömuutoksista saat tarkempia tietoja myöhemmin.

KISSAVIESTI 4 2023

Kissaliiton toimiston palvelut kesällä 2023

Kesäloma-aikana toimisto on kiinni 17.-23.7.2023. Viikoilla 26.6.-16.7. ja 24.7.-6.8. toimistolla
työskennellään vajaamiehistöllä. Ota tämä huomioon pentujen ja tuontikissojen rekisteröinneissä.
Viikoilla 26.6.-16.7. puhelin on kiinni perjantaisin.

Rotukirjaajan terveiset

Rotukirjauksen tilanne 17.4.2023: Omakissasta on rekisteröity kaikki pentueet. Maksetuissa ja tarpeellisilla
tiedoilla tehdyissä rekisteröinneissä ei ole viiveitä. Kaikki ennen 10.3.2023 tulleet tuontikissojen
rekisteröinnit ovat valmistuneet, mikäli lisätietoja ei ole tarvittu. Vuoden 2023 alussa tuli voimaan FIFen sääntö, jonka mukaan rekisterikirjassa pitää näkyä kissan sirunumero. Kasvattajan pitää pyytää pentujen sirumerkinnät rekisterikirjoihin erillisten sirutodistusten sijaan. Jos pentujen mikrosirunumerot on lisätty Omakissaan ennen rekisteröintiä, sirunumerot tulostuvat rekisterikirjoihin.

Kerro mielipiteesi FIFen yleiskokouksessa käsiteltäviin ehdotuksiin

FIFen toukokuun lopussa pidettävän yleiskokouksen asialista julkaistaan tällä viikolla (viikko 16).
Kokouksessa päätetään sääntömuutoksista ja valitaan toimihenkilöitä FIFen toimintoihin.
Kissaliitto järjestää yleiskokouksessa käsiteltävien ehdotusten läpikäynnin 10.5.2023 klo 18.00. Jäsen- ja
rotuyhdistyksen henkilöjäsenenä voit välittää ajatuksiasi ehdotuksista oman yhdistyksesi kautta.

Pentujen myynti-ilmoitukset Hanki kissa -sivustolla

Kissaliiton Hanki kissa -sivusto julkaistiin 1.4.2023 kaikille kissoista kiinnostuneille ja pentua etsiville.
Sivustolta löytyy rotuesittelyjen ja kissarotutestin sekä myytävien kissojen lisäksi paljon tärkeää tietoa
kissan hankinnasta, omistamisesta ja hoidosta.

Jos haluat tehdä pennuista myynti-ilmoituksen Hanki Kissa -sivustolle, tee se Omakissan kautta. Alle 10
kuukauden ikäisistä pennuista myynti-ilmoitus tehdään Pentueet-osiossa. Kun olet kirjautunut Omakissaan,
valitse Kasvattajanimi-välilehti ja siellä Pentueet-osio. Paina pentueesi oikeassa reunassa olevaa linkkiä
”Tee myynti-ilmoitus” ja pääset tekemään myynti-ilmoituksen, joka näkyy Hanki kissa -sivustolla. Myynti-
ilmoitus on voimassa yhden kuukauden.

Ohjeet Omakissan toimintojen käyttöön: https://omakissatuki.kissaliitto.fi/kissan-myynti-hanki-kissa-
sivustolla/

Hanki kissa -sivuston ongelmatilanteissa ota yhteyttä: hankikissa@kissaliitto.fi

Näyttelyt

Päivä kissanäyttelyssä -video julkaistaan Kissaliiton Youtube-kanavalla huhtikuun loppuun mennessä. Video
on kuvattu näyttely-ympäristössä ja se havainnollistaa aidolla tavalla uusille harrastajille tai vasta
näyttelyharrastuksesta kiinnostuneille, mitä näyttelyssä tapahtuu.

Videon käsikirjoituksen laati Näyttelytoimikunta ja ohjauksesta vastasi Jonna Varhama. Pääosaa esittää ja
käsikirjoituksen tekoon osallistui Annu Valonen.

Videon julkaisusta uutisoidaan Kissaliiton kotisivuilla ja facebookissa.

KISSAVIESTI 3 2023

Näyttelyt
Hallitus on täsmentänyt 27.1.2023 annettua luokkia 7 ja 8 koskevaa poikkeussääntöä 15.3.2023.
https://www.kissaliitto.fi/2023/ic-ja-ip-tittelin-voi-saada-5-kotimaisella-sertilla-31-12-2023-saakka
https://www.kissaliitto.fi/2023/nayttelysaantoihin-liittyvat-covid-19-poikkeukset-paattyvat-31-12-2022

Rekisteröinnit
Tilannetietoa rotukirjaajalta 13.3.2023: Omakissaan vietyjen rekisteröintien tilanne on hyvä. Maksetuissa ja tarpeellisilla tiedoilla tehdyissä rekisteröinneissä ei ole viiveitä. Myös ennen maaliskuuta tulleet tuontikissojen rekisteröinnit ovat valmistuneet, mikäli lisätietoja ei ole tarvittu.

Jatkossa Kissaviestissä tiedotetaan rekisteröintien kalenterikuukausittaisesta tilanteesta.

Toiminnan kehittäminen
Hallitus haluaa edistää yhteistyötä Kissaliitossa. Tämän vuoden aikana järjestetään kolme tilaisuutta, joissa Kissaliiton eri toimijat ja hallitus kokoontuvat yhteen.

Vuoden 2023 Kehittämisseminaari järjestetään hallituksen ja toimikuntien kesken ja keskittyy liiton toimintamallin kehittämiseen. Yhteinen fyysinen kokoontuminen järjestetään 17.6.2023 Helsingissä.
Toimikunnille lähetetään erillinen kutsu ja lisätietoja huhtikuun aikana.

Hallitus järjestää yhteistapaamisen jäsenyhdistysten kanssa 24.4.2023. Kokoontuminen tapahtuu sähköisesti. Jäsenyhdistyksille lähetetään erillinen kutsu ja lisätietoja maaliskuun loppuun mennessä.

Hallitus järjestää yhteistapaamisen rotuyhdistysten kanssa 28.8.2023. Myös tämä tapaaminen pidetään sähköisesti.
Rotuyhdistyksille lähetetään erillinen kutsu ja lisätietoja toukokuun aikana.

Toimikuntien uudet jäsenet
Liittokokouksessa 18.3.2023 valittiin uusia jäseniä toimikuntiin, jotka jäivät toimijoista vajaiksi syksyn liittokokouksessa.
ITK: Outi Vallenius (URK), kausi 2023-24
LTK: Eveliina Jurmu (Incat), kausi 2023-24
TKT: Ulla-Kaisa Niemelä (POROK, ISROK), kausi 2023

FIFen yleiskokous toukokuussa
Vuosittain toukokuun lopulla pidettävässä FIFen yleiskokouksessa päätetään FIFen säännöistä ja valitaan uusia toimihenkilöitä. FIFe-jäsenten sääntömuutosehdotukset ja henkilövaaliehdokkaat julkaistaan huhtikuun loppuun mennessä. Kissaliitto järjestää yleiskokouksessa käsiteltävien ehdotusten läpikäynnin 10.5.2023 klo 18.00. Jäsen- ja rotuyhdistysten henkilöjäsenet voivat välittää ajatuksiaan ehdotuksista oman yhdistyksensä kautta.
Toimikunnille, jäsen- ja rotuyhdistyksille lähetetään erillinen kutsu huhtikuun aikana.

Kissaliiton ehdokas FIFen toimikuntaan
Liittokokouksessa PIROKin esittämä ehdokas, EU-parlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, valittiin Kissaliiton ehdokkaaksi FIFen Health & Welfare -toimikuntaan. Henkilövalinnat tehdään FIFen yleiskokouksessa toukokuun lopussa Portugalissa.

Kasvattajakoulutus
Pilotissa olevan Kasvattajakurssin D-osa pidetään 13.4. ja 20.4. klo 17.30-20.30, ilmoittautuminen on alkanut. Ilmoittautumislinkki löytyy Kurssit vuonna 2023 -sivulta: https://www.kissaliitto.fi/kasvatus/kasvattajat/kasvattajakurssit

Ajankohtaista Agriasta
Tiesitkö, että osa Agrian vakuutusmaksutuotoista sijoitetaan tutkimusrahastoon, joka jakaa vuosittain apurahaa erilaisiin lemmikkien terveyttä, hyvinvointia ja yhteiskunnallista asemaa edistäviin tutkimushankkeisiin. Tänä vuonna apurahaa jaetaan lähes miljoonan euron edestä ja uusien hankehakemusten toivotaan liittyvän erityisesti kissojen terveyteen.
Lue lisää: https://www.agria.fi/tietoa-agriasta/agrian-tutkimusrahasto/

KISSAVIESTI 2 2023

Kissojen hyvinvointi
Kissaliiton terveyspäivä järjestetään 19.3.2023. Terveyspäivän seminaari painottuu eettiseen kissaharrastukseen. Puhujina ja panelisteina on tunnettuja eläinasioiden vaikuttajia. Kutsu on julkaistu liiton kotisivuilla ja facebookissa.

Yhteistyö Agrian kanssa
Suomen Kissaliitto ja eläinvakuutuksiin keskittynyt Agria ovat solmineet yhteistyösopimuksen. Kissaliiton jäsenyhdistykseen kuuluvalle yhteistyö näkyy muun muassa kissavakuutuksen 10 prosentin alennuksena. Lisätietoja on lähetetty jäsenyhdistyksille ja julkaistu liiton kotisivuilla ja facebookissa.

Liittokokous
Kevään liittokokous pidetään 18.3.2023 Helsingissä. Kutsu on julkaistu liiton kotisivuilla ja facebookissa.

Toimikunnat
Toimikunnat ovat järjestäytyneet. Uudet kokoonpanot löydät täältä: https://www.kissaliitto.fi/kissaliitto/toimikunnat

Näyttelyt
Suomen Kissaliitto haki ja sai FIFeltä hyväksynnän väliaikaiselle näyttelysäännölle luokkiin 7 ja 8. IC ja IP -tittelin voi saada viidellä CACIB/CAPIB -sertifikaatilla kotimaisista näyttelyistä vähintään kolmelta eri tuomarilta. Vähintään yksi sertifikaateista pitää saada 27.1.2023 jälkeen. Poikkeussääntö on voimassa 31.12.2023.

Kissa voi valmistua näihin titteleihin edelleen myös normaalisäännön mukaan kolmella sertillä, jos vähintään yksi niistä on saatu ulkomaisesta näyttelystä.

Kissaliiton uusi ilme
Suomen Kissaliiton hallitus on hyväksynyt uuden brändiohjeen ja uudistetun logon. Logo päivitetään kotisivuille ja kaikkiin Kissaliiton asiakirjapohjiin sekä julkaisuihin. Jäsenyhdistyksille toimitetaan linkki Cloudiin logoversioiden lataamista varten.

Koulutus
Kasvattajakurssien uutta rakennetta pilotoidaan parhaillaan. Palautteen perusteella uusi kurssirakenne kehitetään lopulliseen muotoonsa.

Kissaliiton posti
Huomioithan, että kuljetusalan lakon vaikutukset Postin toimintaan vaikuttavat myös Kissaliiton postituksiin.

KISSAVIESTI 1 2023

Kasvatus
Kasvattaja, muistathan, että pentujen luovutusikä on vähintään 14
viikkoa vuoden 2023 alusta alkaen. Luovutusikä koskee myös vuoden 2022
puolella syntyneitä pentuja.

Palkinnot
Ansioituneille kasvattajille myönnettävää Hugo Arokanto -palkintoa voi
hakea 31.1.2023 asti.
Tutustu palkinnon kriteereihin ja hakuohjeisiin:
https://www.kissaliitto.fi/hugo-arokanto-palkinto

Sankarikissa-hakemuksia voi lähettää 31.1.2023 asti.
Tutustu ohjeisiin: https://www.kissaliitto.fi/sankarikissat

Vuoden kissa 2022 -gaalan valmistelu on aloitettu. Alustavan
suunnitelman mukaan juhla pidetään 25.3.2023 Helsingissä. Lisätietoja
annetaan heti, kun valmistelut edistyvät.

Hallituksen päätökset
Hallitus järjestäytyi 4.1.2023.
Lue lisää tehtävien jaosta:
https://www.kissaliitto.fi/kissaliitto/hallitus
Hallituksen päätöksistä tiedottaminen nopeutuu. Hallituksen
pöytäkirjojen hyväksymistä päätettiin nopeuttaa, jolloin päätöksistä
voidaan tiedottaa aiempaa ajantasaisemmin.