Valitse sivu

Kissan sieni-infektio on hankalasti hoidettava pinnallinen sienen aiheuttama ihotulehdus (dermatofytoosi). Sieni-itiöt leijailevat ilmassa ja voivat säilyä tartuntakykyisenä ympäristössä jopa vuoden ajan. Erityisesti lämpimässä ja kosteassa ympäristössä elävät pitkäkarvaiset kissat ja pennut ovat suurimmassa riskissä sairastua. Sieni voi tarttua myös muihin eläimiin sekä ihmiseen.

Kissan sieni-infektio voi olla täysin oireeton, mutta myös oireeton kissa voi tartuttaa sientä eteenpäin. Vastustuskykyisellä kissalla sairaus voi parantua itsestään, mutta se kestää usein kuukausia. Hoitamalla lyhennetään taudin kestoa ja estetään sitä tarttumasta muihin eläimiin ja ihmisiin.

Yleisin aiheuttaja on Microsporum canis. Yleisimmät oireet ovat epäsymmetriset pyöreät karvattomat laikut erityisesti päässä, näppylät, hilseily, punoitus, lisääntynyt pigmentaatio ja muutokset kynnen kasvussa/ulkonäössä. Kutinaa voi esiintyä, mutta ei aina.

Noudattamalla seuraavia ohjeita voimme vähentää sieni-infektion tarttumisriskiä:

  1. Vie näyttelyyn vain terveitä kissoja.
  2. Huolehdi käsihygieniasta kissanäyttelyissä. Pese käsiä ja käytä käsidesiä. Älä anna vieraiden koskea kissaasi ilman käsien pesua tai desinfiointia ennen ja jälkeen.
  3. Vältä kissan ylimääräistä harjailua ja siten irtokarvan leviämistä näyttelytilassa. Laita irtokarvat roska-astiaan. Käytä vain kissan omia harjoja ja kampoja; älä harjaa kissaasi muiden harjoilla, älä myöskään lainaa omia harjojasi muille.
  4. Älä kävelytä kissaasi valjaissa tai pidä sitä vapaana näyttelyhallissa.
  5. Huolehdi näyttelytarvikkeiden puhtaudesta. Pese näyttelyverhot 60 asteessa joka näyttelyn jälkeen. Kankainen näyttelyhäkki tulee myös puhdistaa ja desinfioida joka näyttelyn jälkeen. Älä unohda näyttelylaukun ja turkinhoitotarvikkeiden puhdistamista.
  6. Tule näyttelyyn puhtaissa vaatteissa. Kotiin palatessasi vaihda vaatteet ja käy suihkussa ennen kuin kosket kissoihin. Vältä vaatteita ja koruja, jotka on hankala puhdistaa.
  7. Jos sinulla on kotona pentuja, harkitse tarkkaan, vietkö perheen muita kissoja näyttelyyn.
  8. Ota kissastasi sienitesti säännöllisesti, jos harrastat näyttelyitä ja/tai kasvatat. Testi on hyvä ottaa esimerkiksi kerran vuodessa, vaikka kissasi olisi täysin oireeton. Oireeton kissa voi kantaa sienitartuntaa jopa useiden kuukausien ajan. Testauksessa tulee käyttää viljelymenetelmää, sienipikatesti saattaa antaa virheellisesti negatiivisen tuloksen. PCR-testi taas voi antaa myös virheellisen positiivisen erityisesti hoidon jälkeen jos turkista löytyy vielä kuollutta sieniorganismia.
  9. Testaa talouteesi tuleva uusi kissa sienen varalta ennen kuin päästät sen kontaktiin vanhojen kissojesi kanssa. Erityisesti ulkomailta muuttava kissa tulee testata vähintään kaksi kertaa, kuukauden välein, jotta kissalle mahdollisesti annettu lääkitys tai muu käsittely ei vääristä testitulosta.
  10. Jos sienitesti on positiivinen, kerro asiasta niille, jotka ovat olleet kissojesi kanssa tekemisissä (sijoituskissat, näyttelykaverikissat, siitoskontaktit, lähiaikoina luovutetut pennut). Kontaktissa olleet kissat tulee myös testata. Näin voit omalta osaltasi varmistua, että sieni ei leviä laajemmalle.
  11. Näillä toimenpiteillä infektion leviämistä voidaan rajoittaa. Sieni-infektio hoidetaan eläinlääkärin ohjauksessa.

Linkki sieni-infektion hoito-ohjeeseen:

Sieni-infektio

 

TKT 11.5.2023