Kissaliiton Omakissa-järjestelmään sisältyy mikrosirurekisteri. Se on maksuton kaikille rotu- ja kotikissoille. Sirutiedon lähettäminen sirurekisteriin on äärimmäisen tärkeää, koska mikäli sirutietoa ei ole missään rekisterissä, ei kissa löydä omistajaansa, vaikka sillä olisikin siru.

Ohessa tietoa mikrosirutietojen lähettämisen tärkeydestä.


Kissaliiton Omakissa-järjestelmään sisältyy mikrosirurekisteri. Se on maksuton kaikille rotu- ja kotikissoille. Sirutiedon lähettäminen sirurekisteriin on äärimmäisen tärkeää, koska mikäli sirutietoa ei ole missään rekisterissä, ei kissa löydä omistajaansa, vaikka sillä olisikin siru. Tästä syystä on kissan kannalta katoamistilanteessa elintärkeää, että omistajatieto on tallennettuna sirurekisteriin. Kissaliiton alaisen kasvattajan pentujen on luovutushetkellä oltava tunnistusmerkittyjä mikrosirulla. Mikrosirutieto on edellytys sille, että kissan omistajanvaihto voidaan käsitellä rekisteritietoihin. Toivoisimme teidän jakavan tätä tietoa eteenpäin kissojen omistajille aina eläinlääkärikäynnin yhteydessä.

Tietojen lähetys
Eläinklinikat voivat tallentaa sirutiedot suoraan ProvetNet – ja Provet Cloud eläinlääkäripalvelun kautta Omakissaan tai lähettää allekirjoitetun sirutodistuksen sähköpostitse osoitteeseen mikrosirut@kissaliitto.fi tai postitse Kissaliiton toimistolle. Lomakkeita voi tulostaa lomakkeet sivulta (muut lomakkeet) ja ne ovat käytettävissä sekä rotu- että kotikissoille.
Myös omistajat voivat lähettää sirutiedot joko s-postitse tai postitse.

Mitä rekisteriin kirjataan
Sirutodistuksessa olisi hyvä olla kotikissojen osalta seuraavat tiedot:
– nimi
– syntymäaika kk.pvm.vuosi (arvio jos oikeaa päivää ei ole tiedossa)
– sukupuoli
– karvanpituus ja väri
– omistajan nimi ja yhteystiedot (myös s-postiosoite mikäli sellainen on)
Rotukissoilla täytyy olla myös rekisterinumero sekä EMS-koodi.

Rajapinta
Provetin ja Suomen Kissaliitto ry:n Omakissa-järjestelmän välillä on rajapinta, joka mahdollistaa kissojen tietojen siirtämisen järjestelmien välillä. Tämä edellyttää kissan omistajan suostumuksen. Kissan tietojen nouto tapahtuu antamalla kissan rekisteri- tai mikrosirunumero eläimen kortille ja painamalla Kissaliitto -painiketta. Jos kissan tiedot löytyvät Omakissa -järjestelmästä avautuu näytölle Kissaliitosta noudetut tiedot, täydennetään valitut tiedot ja lopuksi painetaan Lähetä-painiketta.

Katoamistilanteessa

Omakissan julkisessa näkymässä (http://kissat.kissaliitto.fi) on mahdollista hakea kissoja myös sirunumerolla ja kotikissat saa näkymään, kun valitsee myös passiiviset. Omistajien yhteystiedot eivät koskaan ole julkisia eli ne saa aina vain suoralla yhteydenotolla. 
Kissaliiton mikrosirurekisteriin liittyviin puheluihin vastataan toimiston puhelinajan puitteissa arkipäivisin klo 12-14 numerosta 0600 306 406, muina kellonaikoina palvelu toimii sähköpostitse osoitteella  mikrosirut@kissaliitto.fi.
Sähköposteihin vastataan arkisin, myös loma-aikoina, korkeintaan viikon viiveellä. Tämä kattaa löytökissojen osalta eläinsuojelulaissa määritellyn 15 vuorokauden minimisäilytysajan.

Terveisin,
Suomen Kissaliitto ry