Ohjeita sienitartunnan välttämiseksi ja leviämisen ehkäisemiseksi

Kissan sieni-infektio on hankalasti hoidettava vaiva. Sieni-itiöt leijailevat ilmassa ja säilyvät tartuntakykyisenä jopa vuoden ajan. Sieni voi tarttua myös muihin eläimiin sekä ihmiseen. Kissan sieni-infektio voi olla täysin oireeton, mutta sieni voi tarttua kuitenkin eteenpäin. Noudattamalla näitä ohjeita voimme vähentää sieni-infektion tarttumisriskiä.

1. Näyttelytä vain terveitä kissoja.

2. Huolehdi käsihygieniasta kissanäyttelyissä. Pese käsiä ja käytä käsidesiä. Älä anna vieraiden koskea kissaasi ilman käsien pesua tai desinfiointia ennen ja jälkeen.

3. Vältä kissan ylimääräistä harjailua ja siten irtokarvan leviämistä näyttelytilassa. Laita irtokarvat roskikseen. Käytä vain kissan omia harjoja ja kampoja; älä harjaa kissaasi muiden harjoilla äläkä lainaa omia harjojasi muille.

4. Älä kävelytä kissaa valjaissa tai muuten ulkoiluta sitä näyttelyhallissa.

5. Huolehdi näyttelytarvikkeiden puhtaudesta. Pese näyttelyverhot 60 asteessa joka näyttelyn jälkeen. Kankainen näyttelyhäkki tulee myös puhdistaa ja desinfioida joka näyttelyn jälkeen. Älä unohda näyttelylaukun ja turkinhoitotarvikkeiden puhdistamista.

6. Tule näyttelyyn puhtailla vaatteilla. Kotiin palatessasi vaihda vaatteet ja käy suihkussa ennen kuin kosket kissoihin. Vältä vaatteita ja koruja, jotka on hankala puhdistaa.

7. Jos sinulla on kotona pentuja, harkitse tarkkaan, vietkö perheen muita kissoja näyttelyyn.

8. Ota kissastasi sienitesti säännöllisesti, jos harrastat näyttelyitä ja/tai kasvatat. Testi on hyvä ottaa esimerkiksi kerran vuodessa, vaikka kissasi olisi täysin oireeton. Oireeton kissa voi kantaa sienitartuntaa jopa useiden kuukausien ajan.

9. Testaa talouteesi tuleva uusi kissa sienen varalta ennen kuin päästät sen kontaktiin vanhojen kissojesi kanssa. Erityisesti ulkomailta tuleva kissa tulee testata vähintään kahteen kertaan kuukauden välein, jotta kissalle mahdollisesti annettu lääkitys tai muu käsittely ei vääristä testitulosta.

10. Jos sienitesti on positiivinen, kerro asiasta niille, jotka ovat olleet kissojesi kanssa tekemisissä (sijoituskissat, näyttelykaverikissat, siitoskontaktit, lähiaikoina luovutetut pennut). Kontaktissa olleet kissat tulee myös testata. Näin voit omalta osaltasi varmistua, että sieni ei ole ehtinyt levitä laajemmalle.

Näillä toimenpiteillä infektion leviämistä voidaan rajoittaa. Sieni-infektio hoidetaan eläinlääkärin ohjauksessa. Hoito-ohjeita löytyy myös Kissaliiton kotisivuilta

TKT 19.5.2016