Kun kissa kuolee

Lemmikin menettäminen on aina suuri suru. Menetyksen hetkellä omaa mieltä voi helpottaa tieto, että oma lemmikki voi vielä kuoltuaan auttaa lajitovereitaan, kun se lähetetään kuolinsyyn selvitykseen. Etenkin nuoren kissan kuollessa voivat mielen vallata itsesyytökset: Olisinko voinut tehdä jotain eri lailla? Teinkö jotain väärin? Ruumiinavaus voi antaa vastauksia ja auttaa omistajaa käsittelemään suruaan. Ruumiinavauksessa voidaan löytää syy muuten ehkä mystiseen kuolemaan ja siellä voidaan löytää asioita, jotka eivät olisi tulleet ilmi ilman avausta. Infektiosairauksien olleessa kyseessä, ruumiinavauksen avulla saatava tieto voi jopa pelastaa oman kodin muut lemmikit tai pentuetoverit.
On kuitenkin syytä muistaa, että joskus voi käydä niinkin, ettei kuolinsyy selviä.

Jotkut sairaudet voidaan tunnistaa vain ruumiinavauksessa ja osa sairauksista löydetään vasta vanhoilta kissoilta. Niinpä kasvatuksen kannalta on tärkeää tietää myös vanhojen kissojen sairaudet ja kuolinsyy. Tarkka diagnoosi auttaa tällaisten sairauksien periytyvyyden ja periytymismekanismien selvittämisessä. Kaikki tiedot ja ongelmista avoimesti kertominen on tärkeää, jotta voimme kasvatuksessa yrittää välttää uusien sairastapausten syntymistä.

 Miten toimia

 Jos kissasta ei ole vielä näytettä DNA-pankissa, siitä kannattaa otattaa viimeistään lopettamisen yhteydessä verinäyte geenipankkia varten. Vaihtoehtoisesti, kuolleesta lemmikistä voidaan lähettää geenipankkiin kudosnäyte (esim. korvapala). Evirasta näytteitä ei toimiteta geenipankkiin, mutta Eläinlääketieteellinen tiedekunta tekee yhteistyötä geenipankin kanssa. Jos näytettä ei ole voitu toimittaa DNA-pankkiin ennen ruumiinavausta, sovi tiedekunnan patologian kanssa näytteenotosta erikseen!

Lemmikin kuoltua se toimitetaan mahdollisimman nopeasti avattavaksi Eläinlääketieteelliseen tiedekuntaan tai Eviraan Helsinkiin. Jos mahdollista, lopetus ja ruumiin lähettäminen kannattaa ajoittaa alkuviikkoon.
Huomioithan myös juhlapyhät.

Omistaja yleensä lähettää lemmikkinsä itse tutkittavaksi, mutta myös jotkin eläinlääkäriasemat lähettävät potilaitaan pyynnöstä ruumiinavaukseen. Mikäli mahdollista, lemmikki jäähdytetään jääkaappikylmäksi, mikä hidastaa solujen ja kudosten hajoamista. Lemmikkiä ei saa missään nimessä pakastaa, koska pakastaminen tuhoaa kudokset. Lemmikki kääritään ensin hyvin sanomalehtiin, sitten vielä kaksinkertaiseen muovisäkkiin ja lopuksi pakataan vahvaan pahvilaatikkoon. Kesäaikaan voi olla hyvä laittaa mukaan kylmävaraajia pahvilaatikon sisälle. Varmista pakkaus- ja lähetysohjeet Eviran sivuilta. Ensisijaisesti eläimet kannattaa tuoda itse tai lähettää Matkahuollon kautta.
Itellalla on pakkaamista varten omia erityisohjeita ja rajoituksia.

Lemmikin mukaan täytetään huolellisesti lähete. Kummallakin toimipaikalla on oma lähetteensä. Valitse lähete sen toimipaikan sivulta, jonne toimitat eläimen. Kuolinsyyn selvitys on maksullinen ja ajantasaiset hinnastot löydät sieltä, mistä lähetteetkin. Lähetteen voi täyttää itse tai voit pyytää kissaa hoitanutta eläinlääkäriä täyttämään sen.

Ruumiinavauksen jälkeen kissaa ei palauteta omistajalle, ellei lähetteessä erikseen ilmoita haluavansa maksullisen tuhkauksen. Krematoriopalveluja tarjoaa usea yritys eri puolilla Suomea. Yksilötuhkauksessa otetaan yhteyttä tällaista palvelua tarjoavaan yritykseen. He tietävät siten noutaa eläimen ruumiinavauksesta tuhkattavaksi ja samalla sovitaan, miten omistaja saa tuhkat itselleen.

Yhteystiedot (lähetysosoite)

Eläinlääketieteellinen tiedekunta/Patologia
Mustialankatu 1
00790 Helsinki
Tiedustelut puh. 02941 57189, 02941 57190 tai 02941 57192

Lähete obduktio: http://www.vetmed.helsinki.fi/vetbio/patologia/diagnostiikka.html
Hinnasto: http://www.vetmed.helsinki.fi/vetbio/patologia/hinnasto.html 

Ruokavirasto / Patologian tutkimusyksikkö
Mustialankatu 3
00790 Helsinki

Tiedustelut patologian tutkimusyksikön toimisto, puh. 029 530 0400 (vaihde).

Lähete: https://www.ruokavirasto.fi/laboratoriopalvelut/elaintautitutkimukset/lahetysohjeet-ja–osoitteet/

Päivitetty 31.5.2019/PK