Lattarintaprojekti

Kissojen lattarintaprojekti

(päivitetty 25.11.2012)

Prof. Hannes Lohi (Biomedicum; kissojen geenipankkiprojekti) ja prof. Antti Iivanainen Eläinlääketieteellisen tiedekunnan anatomian osastolta ovat tekemässä yhteistutkimusta kissan rintalastan kehityshäiriöistä. Erityisen kiinnostuneita he ovat ns. lattarintaisista kissoista. Tarkempia tietoja asiasta löytyy kissangeenit-sivustolta.

Lattarinta-FCKS (Flat-chested Kitten Syndrome) on rintakehän epämuodostuma, jossa rintakehä on litistynyt pystysuuntaisesti ja litistymän vuoksi rintalasta jää usein suorahkoksi. Epämuodostumalle on myös tyypillistä kylkiluiden ja kylkiluurustojen välinen terävä kulma. Lattarintapentujen rintaontelon tilavuus on pienentynyt, mikä aiheuttaa lattarintaisuudelle tyypillisiä oireita, kuten hengitys- ja imemisvaikeuksia. Epämuodostuman vaikeusaste vaihtelee suuresti. Osa pennuista menehtyy pian syntymän jälkeen, kun taas lievemmissä tapauksissa rintakehän litistymä oikenee iän myötä ja aikuisella kissalla epämuodostuma on tuskin havaittavissa.

Pentujen lattarintasuutta ei useinkaan havaita heti syntymähetkellä, vaan tilan kehittyminen havaittavaksi kestää keskimäärin 9,5 päivää (Sturgess 1997; Vet Rec, 141: 566-570).

Lattarintatutkimusta varten tarvittaisiin mahdollisimman paljon kasvattajilla ja kissanomistajilla olevaa tietoa lattarintapennuista ja niiden vanhemmista. Alla lisäohjeita asiasta.

Elossa oleva kissa / pentu

Jos kissalla on todettu pentuna lattarinta, sen verinäytettä (EDTA-putki) toivotaan kissojen geenipankkiin. Kissan tietoihin laitetaan mukaan ’Kissojen rintalastojen kehityskäiriö’-lomake. Lattarintapentujen vanhemmista toivotaan myös näytettä geenipankkiin.

Jos pentueeseen syntyy lattarintapentu, ottakaa siitä kuva digikameralla ja/tai kuvailkaa suullisesti lattarintapennun ulkonäköä ja lähettäkää pennusta näyte geenipankkiin ennen sen luovuttamista uuteen kotiin.

Verinäytteen otto onnistuu esim. rokotuksen yhteydessä. Digikameran kuva lähetetään s-postiin: lgl-kyselyt@helsinki.fi

Verinäytteen (geenipankin) toimitusosoite

Minna Virta / Lohen tutkimusryhmä
Biomedicum Helsinki, huone B332a
PL53 (käyntiosoite: Haartmaninkatu 8)
OO014 Helsingin Yliopisto

Menehtynyt tai lopetettu pentu

Jos lattarintapentu menehtyy pian syntymän jälkeen, Iähettäkää koko pentu Eläinlääketieteen laitokselle. Lähetys tapahtuu Matkahuollon kautta. Ennen Iähettämistä asiasta tulee olla yhteydessä Anatomian osastolle, jotta voidaan sopia Iähetysajankohdasta ja he tietävät varautua hakemaan, vastaanottamaan ja asianmukaisesti käsittelemään lähetyksen.

Pakkausohjeet

Pentu tulee kääriä moninkertaiseen sanomalehtipaperiin tms. joka on ilmavaa ja imee mahdollista kosteutta sekä toimii eristeenä. Sanomalehtikerroksen ympärille tiivis, parinkertainen muovipussi/roskapussi, jotta nesteitä ei pääse valumaan ulos. Päälle vahva pahvi/styroksilaatikko, joka on täytetty sopivalla materiaalilla niin, ettei sisältö pääse “kolisemaan” Iähetyslaatikossa.Laittakaa lähetykseen mukaan ’Kissojen rintalastojen kehityskäiriö’-lomake.

Näistä pennuista omistajan ei tarvitse ottaa erikseen näytettä geenipankkia varten, sillä näyte otetaan Peruseläinlääketieteen laitoksella ja toimitetaan DNA-pankkiin.

Yhteydenotot lähetyksestä sopimiseksi:
Lea Mikkola,  puh. 050-4156743

Toimitusosoite:
Helsingin yliopisto
Eläinlääketieteellisten biotieteiden osasto/Anatomia
Mustialankatu 1
00790 HELSINKI