Sankarikissat 2014

Suomen Kissaliitto ry myöntää vuosittain Sankarikissan arvonimiä kissoille, jotka ovat vaikuttaneet merkittävästi siihen, että ihmishenkiä on pelastunut ja vakavilta sairaustapauksilta on vältytty. Kissa voi saada kunniamaininnan myös muista sankariteoista. Sankarikissa voi olla rekisteröity rotukissa, tai myös kotikissa.

Seuraaville kissoille on myönnetty sankarikissan arvo vuonna 2014

Simba, kotikissa, Kotka
Pirpana, itämainen lyhytkarva, Ryttylä
Seppo, kotikissa, Vantaa
Kalle, kotikissa, Parikkala
Mörri, kotikissa, Lahti

Kissat ilmoittivat sairauskohtauksista ja pelastivat onnettomuuksista

Simba4
Simban omistaja sairastaa diabetesta. Aamulla omistaja oli torkahtanut herätyskellon soitua vielä uudestaan ja oli näkevinään unta, että hänellä oli hypoglykemian oireet (kuuma ja tuskainen olo). Hän tunsi Simban tulevan päälle puremaan, puskemaan ja tökkimään tassuilla kasvoja. Tuskaisena hän oli työntänyt ja komentanut Simbaa pois, mutta Simba oli vain tullut sitkeämmin ja päättäväisemmin kimppuun. Simba ei yleensä koskaan pure tai raavi. Simban purtua omistajaansa korvaan, hän heräsi kunnolla ja tunsi olonsa todella huonoksi, tajuten tilanteen vakavuuden. Vapisevin käsin hän sai mitattua verensokerin, jonka lukema oli 2,3. Mikäli Simba ei olisi herättänyt omistajaansa “väkivalloin”, olisi tilanne voinut kääntyä nopeasti tajuttomuuteen.

 

Sankarikissa_Pirpana
Pirpana on itämainen lyhytkarva ja viralliselta nimeltään FI*Acousticat’s Coda. Pirpanan omistajalla on käytössä diabetes pumppu ja tarkan seurannan vuoksi on verensokeri pysynyt aisoissaan, kunnes yhtenä yönä verensokeri oli laskenut niin paljon, että hän oli vaipunut lähes tajuttomaksi. Pirpana nukkuu omistajansa kainalossa joka yö ja kissan vaistollaan hän oli haistanut, että kaikki ei ole kunnossa. Omistaja heräsi hervottomassa tilassa outoon kipuun ja tajusi Pirpanan nuolevan häntä raivokkaasti karhealla kielellään kaikkia tuntoherkkiä alueita kuten kaulaa, käsivarsia ja kainalon seutua. Omistaja heräsi sellaisessa kunnossa ettei pystynyt puhumaan ja hädin tuskin liikkumaankaan, mutta sai juuri ja juuri tuupattua miestään, joka tajusi heti mistä oli kyse ja juotti ensiavuksi mehua. Kun sokeri hieman nousi, kuljetti mies hänet syömään Pirpana tarkasti vierellä kulkien. Omistaja tärisi eikä pystynyt vieläkään puhumaan, mutta Pirpana oli tiukasti hänen vierellään, vahtien kunnes oli täysin vakuuttunut, että omistaja oli kunnossa. Tilanteesta selvittyään omistaja tajusi, että ilman kissan neuvokkuutta hän olisi voinut maata koomassa tai jotain paljon pahempaa.

 

Seppo_1
Sepon omistajat viettivät perjantai-iltaa ja olivat laittaneet tiskikoneen päälle normaalisti, jonka jälkeen he viettivät iltaa olohuoneessa. Noin tuti tiskikoneen päälle laittamisesta he ihmettelivät miksi Seppo huutaa taukoamatta keittiössä. Seppo on muutenkin äänekäs kissa, mutta kovaan ääneen taukoamatta maukuminen oli normaalista poikkeavaa ja he miettivät olisiko Seppo kenties satuttanut itsensä. Muitakin epämääräisiä ääniä kuullessaan he menivät katsomaan mitä keittiössä tapahtuu. Tiskikoneesta tuli mustaa savua, Seppo istui keittiön lattialla ja tuijotti tiskikonetta suurin silmin. Omistajat avasivat koneen, josta tuli valtavasti savua ja liekkejäkin jo näkyi koneen takaosassa. Seppo suostui lähtemään keittiöstä vasta kun omistajat kantoivat hänet pois. Tuli saatiin sammutettua ja palomiehet kävivät tarkistamassa, että kaikki on kunnossa.
Tapahtuneen jälkeen omistajat tajusivat, mitä Sepon todella poikkeava huutaminen tarkoitti. Hän yritti kovaan ääneen saada heidät tajuamaan keittiössä meneillään olevan tilanteen.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kallen omistaja on lievästi kehitysvammainen. Hän oli lämmittänyt edellisenä iltana uunia, kun oli jo ollut pakkasta vähän enemmän. Kyseessä oli vanha kaksikerroksinen puutalo, jossa ei ollut palovaroitinta. Omistaja asui kotipaikallaan aina toukokuusta marraskuun alkuun. Omistaja oli mennyt nukkumaan kun oli saanut uunin lämmitettyä. Hän oli herännyt kun Kalle oli tullut herättämään häntä käsivarresta raapimalla. Sekä omistaja että Kalle ehtivät palavasta talosta ulos vahingoittumattomina. Päivystävä palomestari Pasi Korpela oli todennut, että ilman Kallea olisi omistaja menehtynyt. Tällä hetkellä Kalle asuu omistajansa siskon luona, koska omistaja ei voi pitää kissaa pienessä rivitalohuoneistossa.

 

Mörri_1
Mörrin omistaja sairastaa keskivaikeaa dementiaa. Omistaja on välttänyt toistaiseksi laitoshoidon, koska Mörri pitää omistajansa Iiriksen elämässä mukana. Mörri ei välttämättä ole pelastanut omistajansa henkeä konkreettisesti, mutta pelastaa hänet elämään joka päivä. Mörri odottaa aina kotona kauppareissun jälkeen ja Mörrin kanssa on kiva touhuta, leikkiäkin. Omistaja kertoo Mörrin muistuttavan jopa iltalääkkeen otosta hyppäämällä yöpöydälle ennen nukkumaanmenoa. Mörri on arjen Sankarikissa, kuten monet yksinäisten ihmisten luona asuvat kissat, tuoden muistisairaille iloa ja sisältöä elämään.