THAI

 

THAI

 

 

 

 

 

 

 

Yli 700 vuotta sitten Thaimaassa tunnettiin hyvin arvostettu ja palvottu kissarotu, jonka nimi oli Wichianmat.  Britit toivat 1800-luvun loppupuolella näitä kissoja Eurooppaan, ja kissat herättivät suurta huomiota ja kiinnostusta. Ne olivat sinisilmäisiä, vaalearunkoisia, ja niillä oli tumma väritys korvissa, päässä, hännässä ja jaloissa. Näitä kissoja kasvatettiin ja näyttelytettiin, ja niitä sanottiin siamilaisiksi.

1950-luvulla jotkut kasvattajat halusivat jalostaa kissojaan enemmän alkuperäisen thaimaalaisen Witchianmat kissan suuntaan, ja rupesivat sanomaan kissojaan vanhanajan siamilaiseksi. Pelkästään vanhanajan siamilaisen kasvattamiseen suuntautuneita kasvattajia ja kerhoja syntyi Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin laajemmin 1980-luvulla. Varhain 1990-luvulla Saksalainen Anneliese Hackmann esitteli näyttelyissä siamilaisen kissan, jolla oli kaikki klassisen vahanajan siamilaisen tunnusmerkit, ja hän käytti ensimmäisen kerran virallisesti kissarodusta nimitystä “Thai”

Tässä vaiheessa ruvettiin myös hakemaan kasvatuskissoja suoraan Thaimaasta alkuperäisen geenipoolin vahvistamiseksi. Thai on naamiokissa, eli sen pää, korvat, häntä ja jalat ovat vartaloa tummemmat. Kissan naamiokuviointi voi olla point, tabby, kilpikonna ja tabbykilpikonna. Naamion väri on ruskea, sininen, suklaa, liila, punainen ja creme. Turkki on vaalea, lyhyt ja tiivis, sekä helppohoitoinen. Thai kissan tunnistaa naamion kuvioinnista, lyhyestä turkista, sinisistä silmistä, ja sillä on pyöreämpi pää kuin siamilaisella. Thai kissalla kaiken pitää olla sopusuhtaista.

Luonteeltaan Thai kissa on hyvin sosiaalinen, älykäs, utelias, ja aktiivinen kissa, joka haluaa olla mukana auttamassa kaikessa, mitä sen omistaja haluaa tehdä. Thai kissa on yleensä hiljainen kissa. Thai kissa sopii ihmiselle, joka haluaa läheisen suhteen kissaansa. Thai kissa kiintyy voimakkaasti omistajaansa ja osoittaa sen myös avoimesti.

 

 

 

 

 

© Paula&Tomas Hellsten