Somali

Somali

Somali_1Somali_2

 

 

 

 


Somali
kasvatus alkoi Pohjois-Amerikassa ja Australiassa 1960-luvulla, kun abessinialaiskasvattajat kiinnostuivat abypentueisiin sillon tällöin syntyneistä pitkäkarvaisista pennuista.

Somali on abessinialaiskissan pitkäkarvamuunnos. Resessiivinen pitkäkarvageeni on tutkimusten mukaan tullut abessinialaisrotuun Englannissa jo 1930-40 luvuilla, jolloin oli puutetta abyuroksista ja kasvatustyössä turvauduttiin  muihin rotuihin. Sekä amerikkalaiset että australialaiset somalit polveutuvat englantilaisista abessinialaisista.>

Suomeen ensimmäinen somalikissa Josinia Musayid tuotiin keväällä 1983 Australiasta. Helmikuussa 1984 syntyi ensimmäinen somalipentue. Somalikissalla on usein suuria pentueita (5-7, jopa 9 pentua), mikä osaltaan vaikutti rodun nopeaan kasvuun.

Somalikissan standardi on sama kuin abessinialaisen lukuun ottamatta turkkia. Somalikissan turkki on puolipitkä, erittäin hienolaatuinen ja pehmeä. Pitkä ja tuuhea “ketunhäntä” tekee somalikissasta erittäin näyttävän näköisen.
Hyväksytyt värit ovat samat kuin abessinialaisella.

Luonteeltaan somalikissa ei mainittavammin eroa abysta. Se on nopea, ketterä ja kiipeilee mielellään. Sekä abyt että somalit ovat erittäin älykkäitä, joten ovien ja ikkunoiden avaaminen saattaa onnistua yllättävän helposti.
Somalissa on mieleenpainuvaa sen luottamus ja kiintymys ihmisiin. Somaleissa on samaa uteliaisuutta kuin abyissa ja ne ovat aina valmiita osallistumaan uusiin puuhiin.

SOMosom_1som_2som_3

 

 

ABYS
Somakiss©2016