Valitse sivu

Peterbald

Peterbald

1.1.2007 kategoriaan IV toivotettiin tervetulleeksi uusi rotu, karvaton Peterbald, joka kantarotunsa Don Sphinxin (kat III) kanssa sai alustavan hyväksynnän FIFessä. Peterbaldien täysi hyväksyntä astui voimaan 1.1.2012.

Rodun kantapennut iz Murino-kissalassa syntyivät Pietarissa tammikuussa 1994. Pentujen vanhemmat olivat Don Sphynx —kolli Afinogen Myth ja itämainen lyhytkarvanaaras Radma von Jagerhov.

Peterbaldien karvattomuuden aste vaihtelee perimästä riippuen täysin karvattomista yksilöistä flock- ja brush-variaatioihin. Kasvatuksen päämääränä ovat täysin karvattomat yksilöt, joiden iho tuntuu lämpimän kumimaiselta. Peterbald-kasvatuksessa syntyy myös suoraturkkisia pentuja, jotka rekisteröidään ei-hyväksytyiksi lyhytkarvoiksi (XSH).

Standardin mukainen Peterbald on keskikokoinen, elegantti, lihaksikas ja pitkälinjainen kissa. Kaikki värit ovat sallittuja ja kissat jakautuvat viiteen väriryhmään. Näyttelyissä brush-kissoilla ei ole serttioikeuksia.

Peterbaldeilla on ”peruskissaa” nopeampi aineenvaihdunta, joten myös niiden ruumiinlämpö on tavallista korkeampi. Aineenvaihdunnan nopeudesta johtuen peterbaldit kuluttavat paljon energiaa, joten niiden ruuantarve on suurempi kuin kissoilla yleensä.

Karvattoman kissan hoitorutiineihin kuuluu pesu, jotta iho pysyisi kunnossa. Normaaliturkkisella kissalla talirauhasten erittämä rasva poistuu iholta karvojen kautta. ”Nakukissojen” iholta ylimääräinen rasva on omistajan poistettava tarpeen vaatiessa pesemällä, jotteivat rauhaset tukkeutuisi ja iho pysyisi terveenä. Toki kissa poistaa iholta itsekin rasvaa nuolemalla, mutta varsinkin leikkaamattomilla kissoilla hormonitoiminnan myötä talirauhasten eritys voi olla hyvinkin runsasta. Yleensä omistaja itse huomaa ja tuntee koska kissa olisi syytä pestä. On muistettava, että kissat ovat yksilöitä, joten toiset rasvoittuvat enemmän kuin toiset. Kun kissa totutetaan pesuun jo pentuna, sujuu kylpyhetki nopeasti. Ja karvaton kissahan on nopeasti kuivattu.

Myös korvien ja kynnenalusten puhdistukseen tulee kiinnittää Peterbaldeilla erityistä huomiota. Joskus kissat hoitavat nämä itse, putsaavat toistensa korvat ja jyrsivät kynsistä lian pois, mutta päivittäinen tarkistus ei ole pahitteeksi.

Peterbaldit viihtyvät auringonpaisteessa ja rakastavat lämpöä, mutta on muistettava, että turkiton iho on jonkin verran herkempi auringonpolttamille.

Luonteeltaan Peterbaldit ovat kategorian IV rotujen mukaisesti seurallisia, aktiivisia ja uteliaita. Kasvatuksessa Peterbaldeja saa risteyttää kaikkien kategorian IV rotujen kanssa. Näistä yhdistelmistä syntyneiden kissojen käytöllä kasvatuksessa on jonkin verran rajoituksia.

Ensimmäinen Peterbald Kissaliittoon rekisteröitiin vuonna 2003.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Sivua päivitetty 15.2.2019/PK