Abessinialainen

Abessinialainen

aby1aby2

 

 

 

 

 

Hyvin pitkään pidettiin todennäköisenä, että abessinialaiskissan esivanhemmat elivät tuhansia vuosia sitten Abessiniassa, joka on nykyiseltä nimeltään Etiopia.  DNA analyysien perustella on voitu todeta, että rotu on lähtöisin Intian valtameren rannikkoalueelta.

1860-luvun loppupuolella Abessinian sodasta palanneet englantilaiset sotilaat toivat kissoja mukanaan kotimaahansa. Rotu on yksi vanhimmista tunnetuista kissaroduista. Abessinialaisia oli esillä jo ensimmäisessä kissanäyttelyssä 1800 luvun lopulla. Englannista rotu levisi muualle Eurooppaan sekä Amerikkaan ja Australiaan. FIFe:ssä abessinialaiset hyväksyttiin vuoden 1949 alusta ja Suomeen ensimmäiset abessinialaiskissat tuotiin 1961.
Keväällä 1966 syntyivät ensimmäiset suomalaiset abessinialaispentueet Mount Badger ja av Firousi – kasvattajanimillä.

Abessinialainen on keskikokoinen kissa, jonka vartalo on elegantti, notkea ja jäntevä. Olemuksessa on pyritty säilyttämään luonnollisen tasapainoinen kissamaisuus ja karttamaan ylikorostettuja piirteitä.
Abessinialaisen pää on muodoltaan pehmeän kiilamainen. Suurehkot ja mielellään tupsupäiset korvat antavat kissalle valppaan ulkonäön. Silmät ovat mantelin muotoiset,  ilmeikkäät ja loistavan väriset, sallitun värin vaihdellessa vihreästä ja keltaisesta meripihkanväriseen.

Rodun erikoistuntomerkki on lyhyt, vartalonmyötäinen ja hienolaatuinen ticking-turkki, jossa jokaisessa selkäpuolen karvassa on 2-3 mustaa tai tummanruskeaa poikkijuovaa. Pohjaväri on riistanvärisellä abylla punaoranssi.
Hännänpää, polkuanturat, “saappaat” ja korvatupsut ovat tickingin väriä eli riistanvärisellä mustat. Abessinialaisen alkuperäinen väri on riistanvärinen. Muita hyväksyttyjä värejä ovat punainen, sininen ja beige-fawn sekä näiden hopeamuunnokset. Abyn turkki on hyvin helppohoitoinen ja yleensä kissa huolehtii itse sen hoidosta.

Luonteeltaan abessinialaiskissa on eloisa, leikkisä, kekseliäs, salaperäinen ja arvokas. Mielialastaan riippuen se saattaa istua mietteliäänä tarkkaillen ympäristöään jostain korkealta tai olla hyvin leikkisällä tuulella.
Se on utelias ja oppivainen lähes koiramaisella tavalla ja osallistuu mielellään kodin puuhiin. Aby on rakastettava, lempeä ja omistajaansa kiintyvä kissa, joka osoittaa rakkautensa monin viehättävin tavoin.
Monet abyt osallistuvat perheen automatkoihin ja nauttivat kesäisin veneilystä ja mökkielämästä.

aby6aby5aby4aby3

 

 

ABYS
Somakiss©2016