Snowshoe

Snowshoe

Snowshoe on FIFen 1.1.2004 hyväksymä lyhytkarvakategorian uusi rotu. Kasvatus on alkanut USA:ssa 1960-luvulla siamilaisille vanhemmille syntyneistä pennuista, joilla oli valkoista jaloissa. Siellä rotu hyväksyttiin serttioikeuksilla useissa kissajärjestöissä 1980-luvulla.

Yleisin yhdistelmä on snowshoe x snowshoe, mutta kasvatuksessa voidaan käyttää vielä siamilaista ja itämaista lyhytkarvaa. Tavallisimmat värit ovat, ruskea, suklaa, sininen ja lila valkoisella. Hyväksyttyjä värimuunnoksia on 28. Yksivärisiä ja agouti-kuvioisia voidaan käyttää kasvatuksessa, mutta niillä ei ole serttioikeutta.

Pennut syntyvät valkoisina. Väri ja kuviot alkavat näkyä 1-3 viikon ikäisillä. Pennuilla saattaa olla täysin toisistaan poikkeava värijakauma ja kuvio. Niillä voi olla myös haamuraitoja jaloissa ja hännässä. Iän mukana raidat usein tasoittuvat värin kehittyessä ja tummentuessa. Pitkällisen ja määrätietoisen kasvatuksen tuloksena on saatu rodulle niin tyypillinen käännetyn V:n muotoinen valkoinen kuvio kasvoihin.

Snowshoet viihtyvät hyvin usean kissan tai kissarodun perheissä. Ne ovat sopeutuvaisia ja hyvin ihmisrakkaita. Rotu on perinyt siamilaisen älykkyyden ja toisaalta amerikkalaisen lyhytkarvan rauhallisuuden. Snowshoella ei ole tunnettuja perinnöllisiä terveysongelmia.

Snowshoe on keskikokoinen, pitkävartaloinen ja melko lihaksikas kissa. Pään muoto on leveä ja kiilamainen ja hieman pyöristynyt. Korvat ovat keskikokoiset, tyvestä leveät ja ne jatkavat pään kiilamaista linjaa. Silmät ovat saksanpähkinän muotoiset, keskikokoiset, kirkkaat ja ilmeikkäät, väriltään siniset. Turkki on lyhyt tai keskilyhyt, ei huomattavaa aluskarvaa, kiiltävä. Laatu on sileää ja vartaloa myötäilevää. Naamiokissan väritys, joka on sopusoinnussa vartalon värin kanssa. Leuka voi olla valkea, naamiovärinen tai näiden yhdistelmä. Valkea kauluri tai rintamus on sallittu, samoin valkoinen väri vatsassa. Kaikissa jaloissa tulee olla valkoista. Vartalon väri on vaaleampaa naamion väriä, valkoisen määrää vartalolla ei ole rajattu. Häntä on keskipitkä tai pitkä ja hieman kapeneva.

kuva © Robert Fox

1.1.2020