Singapura

Singapura

Historia

Rotu on kotoisin Kaakkois-Aasiasta, Singaporen alueelta. Rotu on julistettu Singaporessa kansallisaarteeksi vuonna 1991, jolloin se sai viralliseksi nimekseen Kucinta eli rakkauskissa. Rodun jalostustyötä on tehty Amerikassa 1970 -luvulta lähtien. FIFe:ssä rotu hyväksyttiin 1.1.2014.

Ulkomuoto

Singapura on pieni tai keskikokoinen kissa. Paino vaihtelee noin 2 – 3,5 kilon välillä. Urokset ovat selkeästi naaraita kookkaampia.

Vartalo ja jalat ovat suhteellisen tanakat ja lihaksikkaat ja niistä muodostuu neliömäinen vaikutelma. Käpälät ovat pienet ja soikeat. Häntä on keskipitkä.

Pää on silmien kohdalta leveä ja kaventuu selkeästi viiksityynyihin. Kuono on lyhyt, leveä ja tylppä. Sivusta katsottuna profiili näyttää otsan kohdalta hieman pyöristyneeltä ja nenänvarressa silmien alapuolella on pehmeä painauma. Nenä on lyhyt. Nenänpää ja leuka ovat pystysuorassa linjassa.

Korvat ovat suuret ja tyvestä leveät. Korvien kärjet ovat hieman pyöristyneet. Korvat sijaitsevat kaukana toisistaan ja niiden ulkoreunat jatkavat pään sivulinjoja.

Silmät ovat suuret, soikeat ja hieman vinossa asennossa korviin nähden. Väriskaala voi olla kirkkaasta vihreästä pähkinänruskeaan.

Turkki on hienolaatuinen, silkkimäinen, erittäin lyhyt ja vartaloa myötäilevä. Sepia on ainoa sallittu väri. Vartalo on lämpimän vanhan norsunluun värinen. Leuka, rintakehä, vatsa ja jalkojen sisäpuoli ovat vaaleampaa sävyä. Jokaisessa karvassa on tummanruskeita ticking-raitoja ja niiden välissä vaaleita raitoja, karvan pää on tumma.
Hännän pää ja polkuanturoiden välissä karva on tummanruskea.

Etujalkojen sisäpuolella ja takajaloissa polveen asti on katkenneita raitoja. Kaulassa voi olla katkennut kaulanauha. Kasvoissa on selkeät kuviot, tummat raidat lähtevät silmien ulkoreunoista ja otsalla on M-kuvio. Kuten gepardeilla silmien sisäreunoista alkava tumma raita reunustaa nenää viiksityynyihin. Nenänpää on lohenvärinen.

Luonne

Singapurat ovat valloittavia persoonia, hyvin leikkisiä, reippaita ja terveitä kissoja. Ne nauttivat ihmisten seurasta tarkkaillen kodin tapahtumia olkapäältäsi tai sylistä. Ne tulevat toimeen muun rotuisten kissojen ja hyvin käyttäytyvien lasten kanssa. Singapurat viihtyvät mielellään lämpöisissä paikoissa kuten auringossa, saunassa tai takan ääressä ja ovat erinomaisia etsiytymään nukkumaan pieniin paikkoihin, pesiin tai mahduttautuvat vaikka neulepuseron hihaan.

1.1.2020