Cymric

Cymric

Cymric on hännättömyydestään tunnetun manxin pitempikarvainen sisarrotu. Cymricejä ja manxeja on ollut Irlannin, Skotlannin ja Walesin keskellä sijaitsevalla Man-saarella satoja vuosia.
Suomessa cymric hyväksyttiin viralliseksi roduksi vasta vuonna 2006. Maailmalla se oli hyväksytty jo aiemmin. Cymric on gaelinkielinen nimi Walesille.

Cymricejä syntyy hännättöminä, töpöhäntäisinä tai pitkähäntäisinä. Hännättömyyden aiheuttaa luonnon geenimutaatio. Jokainen rotunsa edustaja kantaa myös pitkähäntätekijää, ja näin ollen pentueessa
voi olla myös pitkähäntäisiä pentuja. Näyttelyissä hyväksytään hännättömät rumpy ja rumpy riser (CYM 51/52) sekä töpöhäntäinen stumpy (CYM 53). Pitkähäntäisillä cymriceillä ei ole sertioikeuksia näyttelyissä, mutta koska
nekin periyttävät hännättömyyttä, käytetään niitä jalostuksessa.

Cymric on rakenteeltaan vankka ja lihaksikas. Selkä on lyhyehkö, takamus pyöreä ja takajalat etujalkoja korkeammat. Pää on pyöreä ja korvat melko korkealle sijoittuneet.

Cymricin turkki saa olla minkä värinen ja kuvioinen tahansa. Turkki on puolipitkä, kaksinkertainen, laadultaan tiheä, silkkinen ja pehmeä. Se on myös helppohoitoinen, eikä takkuunnu helposti.
Kaksi cymriciä saa keskenään vain pitkäkarvaisia jälkeläisiä, kun taas sisarrotujen yhdistelmästä cymric+manx voi syntyä sekä lyhytkarvaisia manxeja, että pitkäkarvaisia cymricejä.

Cymricit ovat luonteeltaan seurallisia, osallistuvia ja sopeutuvaisia. Ne ovat älykkäitä ja rauhallisella tavalla aktiivisia. Sanotaan, että kun otat yhden cymricin, rakastut rotuun, etkä muuta kissaa enää haluakaan.

       

Suomen Manxrengas ry

1.1.2020