Burma

Burma

Burma on ensimmäinen ihmisen kehittelemä rotu. Amerikkalainen laivalääkäri Joseph Thomson toi v. 1930 Burmasta Wong Mau -nimisen ruskean, keltasilmäisen maatiaiskissan, nykyisten burmien kantaäidin. Tohtori kehitteli muutaman muun kasvattajan kanssa kasvatussuunnitelman, jossa käytettiin apuna ruskeanaamiosiamilaista.

Jo vuonna 1936 rotu hyväksyttiin USA:ssa, ja maailman valloittaminen alkoi heti. Toisen maailmansodan jälkeen burma otti tassuihinsa Englannin ja pian sen jälkeen astui maihin Euroopan mantereelle. Ruotsi oli vuorossa 1950-luvulla, ja Suomi tuli perässä 1960-luvulla.

Burma on keskikokoinen lihaksikas kissa – se painaa paljon enemmän kuin syliinottaja voisi arvata. Burmalla on kiiltävä, silkkinen vartaloa myötäilevä turkki. Burman päälle on ominaista lyhyt kuono, joka pehmeälinjaisesti yhtyy leveisiin poskiin. Päälaki on leveä ja sen tulisi olla pyöreähkö. Nenän ja otsan taitteessa tulisi olla selvä kulma eli stoppi. Keskikokoiset korvat ovat tyvestä leveät ja kärjistä hieman pyöristyneet. Yksi vaikuttavimmista tekijöistä burmassa ovat sen loistavat ja erityisen eloisat silmät. Niiden tulisi olla suuret ja etäälle sijoittuneet. Väreiksi hyväksytään kaikki keltaisen sävyt.

Burmia on kymmentä eri väriä; ruskea, sininen, suklaa, lila, punainen, creme, ruskea-, sini-, suklaa- ja lilakilpikonna.

Burma on silkkiturkkinen, kultasilmäinen hurmaaja ja miellyttävä seurakissa. Luonteeltaan burma on eloisa ja leikkisä vielä vanhanakin. Se on myös oppivainen ja älykäs sekä alati kiinnostunut uusista asioista. Burma tarvitsee perheeltään paljon aikaa ja seuranpitoa. Lähimmäisilleen burma osoittaa loputonta rakkauttaan, se sopii erinomaisesti sekä lapsiperheisiin, että elämään toisten eläinten kanssa. Kun sinulla on burma, et ole koskaan yksin!

Burmakissan ystävät

1.1.2020