Brittiläinen lyhytkarva

Brittiläinen lyhytkarva

Rotu on kehitetty Englannissa tavallisten kotikissojen valioyksilöistä 1880-luvulla. Alkuun tavallisin väri oli sininen ja vielä nykyisinkin monet uskovat, että British Blue on kissan ainoa oikea väri ja rotunimitys, mutta
aina on ollut olemassa muunkin värisiä brittejä.

Rodunomainen britti on pyöreämuotoinen, lyhytvartaloinen kissa. Kooltaan se on suurehko, ruumiinrakenne on lihaksikas ja massiivinen. Rintakehä on leveä, jalat lyhyet ja tanakat. Häntä on lyhyt ja paksu.
Britin pää on pyöreä ja posket paksut. Kaula on lyhyt. Silmät ovat suuret ja pyöreät, väriltään ne voivat olla oranssit (mieluiten kupariset), vihreät tai siniset — kissan väristä riippuen. Katse on avoimen ystävällinen.
Nenä on lyhyt ja leveä. Korvat ovat pyöreäkärkiset, pienet ja etäällä toisistaan. Aikuinen brittiuros painaa keskimäärin 6-8 kiloa ja aikuinen naaras keskimäärin 4-5 kiloa.

Britin turkki on helppohoitoinen; lyhyt ja tiheä (plyysimäinen), laadultaan pehmeähkö. Brittiläisiä löytyy useina eri värimuunnelmina. Hyväksyttyjä värejä ovat mm. valkoinen, sininen, musta, suklaa, lila, creme,
kilpikonna, punainen, hopea (mm. shaded silver) sekä naamiovärit (colourpoint). Brittiläisiä on tabby-, täplikäs- ja tiikerikuvioisina, sekä mm. sini-, musta- ja punavalkeina.

Britti on tasapainoinen ja rauhallinen kissa. Luonne on ystävällinen ja sopivan seurallinen. Brittiläinen sopeutuu hyvin elämään sisäkissana, mutta nauttii ulkoilmaelämästä milloin se on mahdollista.
Britti voi olla puhelias, muttei yleensä äänekäs.

Suomen Brittikissat ry

1.1.2020