Maine Coon

Maine Coon

 

 

 

 

 

Maine Coonin alkuperästä on monenlaisia tarinoita. Tunnetuin lienee legenda Maine Coonin synnystä pesukarhun ja kissan risteymänä.

Uskottavin kaikista tarinoista perustuu kuitenkin teoriaan, jonka mukaan Maine Coonit ovat syntyneet luonnon valinnan tuloksena. Asutuksen levitessä Amerikkaan kulkeutui laivoissa kaikenkarvaisia kissoja uudelle mantereelle, joka alunperin oli kissaton. Nykyinen Maine Coon on siis kaikkien näiden laivakissojen jälkeläisistä syntynyt risteymä.

Mainen ankarat talvet ja kylmä, kova ilmasto tekivät Maine Coonista vahvan ja vastustuskykyisen kissan.

Ensimmäiset kirjalliset maininnat Maine Coonista löytyvät vuodelta 1861 kirjasta The Book of the Cat. Maine Coon on julistettu Mainen osavaltion kansalliskissaksi 10.4.1985. Eurooppaan ensimmäiset Maine Coonit tulivat vasta 70-luvun puolivälissä, Suomeen ensimmäiset saapuivat 1989.

Maine Coon -standardi esittää rodun sellaisena kuin se on ollut jo 150 vuoden ajan. Maine Coonin kasvojen tulee olla keskipitkät, poskipäät ovat korkeat, kuono selvästi kulmikas (ei kolmiomainen) ja leuka voimakas. Korvien tulee olla suuret ja niiden sisällä on karvatupsut. Korvat sijaitsevat korkealla päälaella n. korvan tyven mitan toisistaan. Silmät ovat suuret ja ne sijaitsevat kaukana toisistaan lievästi vinossa asennossa. Maine Coonin silmissä pitää olla se kuuluisa “pöllönkatse”. Vartalon tulee olla lihaksikas, rintakehän laaja. Vartalo on pitkä ja kokonaisuutena suorakaiteelta vaikuttava. Suhteellisen pitkät jalat ovat vahvat ja lihaksikkaat, takajalat eivät saa olla korkeammat kuin etujalat. Tassut ovat leveät, pyöreät ja varpaiden välissä on oltava karvatupsut. Häntä on yhtä pitkä kuin kissakin ylettyen hartioihin, juurestaan leveä ja loppua kohti kapeneva. Häntäkarvat ovat aina tuuheat ja pitkät. Turkki on tuuhea, lyhyt hartioilta, pitkä vatsan kohdalta ja takajaloissa. Kaulus on toivottava. Turkin tuuheus ja jopa pituus vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Maine Coonit ovat suuria ja voimakkaita kissoja. Urokset voivat painaa kuudesta yli kymmeneen kiloon, naaraat yleensä viiden kilon molemmin puolin. Maine Coon on täysikasvuinen vasta n. 3-vuotiaana.

Maine Coonit ovat kilttejä, leikkisiä ja oppivaisia. Ne kiintyvät omistajaansa, ja tarvitsevat huomiota ja leikkitoverin. Maine Coonit ovatkin yleensä hyvin sosiaalisia ja elävät sovussa muiden kissojen ja koirienkin kanssa.
Maine Coon sopii erinomaisesti sisäkissaksi, mutta se myös ulkoilee mielellään, luonnollisesti yksinomaan valjaissa tai kissatarhassa valvottuna, ei koskaan vapaana.

 

 

 

 

 

Suomen Maine Coon kissat ©2016