American Curl, pitkäkarva

American Curl, pitkäkarva

Amerikan Curl on kotoisin Kaliforniasta, jossa vuonna 1981 Joe ja Grace Rugan kotiovelle ilmestyi kaksi kippurakorvaista puolipitkäkarvaista tyttöpentua, musta Shulamith ja mustavalkoinen Panda. Kun “Shu” joulukuussa 1981 sai ensimmäisen pentueensa, neljä pentua joista kahdella oli kippurat korvat, Rugat käsittivät että heillä mahdollisesti oli käsissään ainutlaatuinen uusi rotu. Näin Shulamithistä tuli tämän uuden valloittavan rodun kantaäiti, joka pitää löytyä jokaisen puhdasrotuisen curlin taustalla. Suomeen ensimmäinen curli tuotiin 2001.

Rakenteeltaan curlit ovat elegantteja keskikokoisia kissoja, tasapainoiset mittasuhteet ovat kokoa tärkeämmät. Urokset ovat kookkaampia kuin naaraat. Ne ovat melko lihaksikkaita ja hoikahkoja. Vartalo tulee olla pituudeltaan 1½ kertaa kissan korkeus hartioiden kohdalta. Häntä on taipuisa, hännänpäätä kohti kapeneva ja saman pituinen kuin vartalo. Jalat ovat keskikorkeat. Curlin pää on pehmeästi kiilamainen, noin 1½ kertaa leveyttään pidempi. Profiilissa nenä on keskipitkä ja suora, otsa nousee kaarevana silmien tasolta, päälaki ja takaraivo ovat kaarevat. Kuono-osa on pyöreä, leuka nenänpään kanssa linjassa. Silmät ovat melko suuret ja kirkkaat ja saksanpähkinän muotoiset.

Curlit syntyvät suorakorvaisina, noin viikon iässä korvat menevät kippuraan ja vähitellen siitä avautuvat lopulliseen kaarevuuteensa. Noin 4-5kk:n iässä korvien lopullinen kippuruus on saavutettu.

Näyttelycurlien korvien kärjet kaartuvat pehmeästi taaksepäin (90-180 astetta). Curlien korvalehti on rustottunut melko jäykäksi (kuten ihmisellä) vähintään 1/3 korkeudestaan, korvien kärjet ovat pyöristyneet ja taipuisat. Korvat ovat melko suuret, tyvestä leveät ja avoimet. Valppaan curlin eteenpäin kääntyneiden korvien kärjet osoittavat takaraivon keskipisteeseen mutta eivät kosketa takaraivoa tai korvalehteä. Koska curlien kippurakorvaisuus on dominoiva ominaisuus, pentueisiin syntyy silloin tällöin suorakorvaisiakin pentuja. Nämä ja ne pennut, joiden korvat voivat olla ”eripariset” tai ovat liian kippurat/loivat ovat loistavia lemmikissoja.

Pitkäkarvaisella curlilla on puolipitkä, pehmeä,  silkkinen turkki ja mahdollisimman vähän pohjakarvaa. Turkin tulee olla sileä, ei pörröinen mikä tekee turkista todella helppohoitoisen. Häntä on sulkamaisen tuuhea. Kaikki värit ovat sallittuja ja värityksestä saa viisi pistettä. Silmien väri saa olla mikä tahansa paitsi naamiomuunnoksilla silmien värin tulee aina olla sininen. Molemmat karvanpituudet arvostellaan kategoriassa 2 erikseen jaettuna yhteentoista eri väriryhmään. Kasvatuksessa lyhyt- ja pitkäkarvacurleja voidaan risteyttää keskenään.

Luonteeltaan curlit ovat uteliaita ja todella seurallisia, kiintyvät kovasti ihmisiin ja osallistuvat kaikkiin kodin toimiin, eivät vain seuraa jonkin matkan päästä. Curlien tapa puskea on poikkeava muista roduista, ne puskevat usein takaraivollaan, puhutaankin usein curleista ”with bumping heads”. Rodulle tyypillistä on, että nämä älykkäät ja tasapainoiset kissat pysyvät koko ikänsä pentumaisen leikkisinä. Curlit mainitaan kissojen Peter-Panina (poika, joka ei koskaan kasva aikuiseksi). Kuten monet eleganttirakenteiset kissat myös curlit ovat loistavia hyppääjiä, siis myös kaappien ja hyllyjen päälliset tulevat tutkituksi. Curlit haluavat yleensä olla kaiken keskipisteenä, ne oppivat helposti erilaisia temppuja, kaappien ja ovien avaaminen on niille lastenleikkiä. Agilityharrastukseen curlista saa oivan kumppanin. Usein ne kantelevat lelujaan ympäriinsä. Curlit eivät ole rasisteja vaan tulevat toimeen kaikkien kanssa.

        

American curlit ry

1.1.2020