Valitse sivu

Eläinten hyvinvoinnista ja eläintautien torjunnasta vastaavan Ruokaviraston mukaan toistaiseksi vaikuttaa siltä, että SARS-CoV-2-viruksen tarttuminen lemmikkieläimeen on hyvin harvinaista eikä näillä tartunnoilla vaikuta olevan merkitystä COVID-19-taudin epidemiologiassa. Ruokavirasto seuraa tilannetta ja tiedottaa siitä ajankohtaisesti sivuillaan:

https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/lemmikki–ja-harraste-elaimet/usein-kysyttya-elaimet-ja-koronavirus-covid-19/

Ruokaviraston mukaan lemmikkieläinten varmistettuja sairastumisia COVID-19-virustautiin ei ole toistaiseksi tiedossa. Maailmalla on raportoitu muutamia tapauksia, joissa virukseen sairastuneen omistajan lemmikkieläimeltä on löytynyt kyseisen SARS-CoV-2-viruksen perimää. Tämä voi johtua viruksen suuresta määrästä elinympäristössä, mutta kyseessä ei yleensä ole viruksen tarttuminen muihin eläimiin ja ihmisiin.

Lemmikkieläimen omistajan tulisi varautua aina omaan mahdolliseen sairastumiseen. Tärkeää on suunnitella lemmikin hoidon järjestäminen tilanteessa, jossa itse ei sitä pysty toteuttamaan. Väliaikainen lemmikin hoito voi järjestyä sukulaisten, naapurien ja ystävien avulla, tai lähellä sijaitsevan lemmikkihoitolan kautta. Facebookiin on luotu avoin ryhmä Kissa-apurinki COVID-19, jossa sadat ihmiset ovat tarjoutuneet antamaan apua eri puolella Suomea.

Lemmikkieläimen omistaja voi varautua sairastumisesta johtuvaan muutokseen myös kirjoittamalla lemmikkieläinten tiedot, hoito-ohjeet sekä yhteystiedot väliaikaisille hoitotahoille. Nämä tulee jättää näkyvälle paikalle, esimerkiksi eteiseen. Eläinten hoitotoimenpiteissä tulee muistaa hyvät hygieniakäytännöt, kuten käsien pesu ennen ja jälkeen eläinten, niiden tarvikkeiden ja ruoan käsittelyn. Lisää ohjeita löytyy Ruokaviraston sivuilta.