Burma

Burma

Burmankissa – hurmaava maailman valloittaja

Suomessa burmien määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti kymmenen viime vuoden aikana. Tätä nykyä burma on yksi eniten rekisteröidyistä lyhytkarvakissoista. Kasvattajia on eri puolilla Suomea. Burmien voittokulku on käynyt mantereelta toiselle ja maasta toiseen – burma on maailmanvalloittaja.

Burman synnyt syvät

Burma on ensimmäinen ihmisen kehittelemä rotu. Amerikkalainen laivalääkäri Joseph Thomson toi v. 1930 Burmasta Wong Mau -nimisen ruskean, keltasilmäisen maatiaiskissan, nykyisten burmien kantaäidin. Tohtorimme kehitteli muutaman muun kasvattajan kanssa kasvatussuunnitelmaa, jossa käytettiin apuna ruskeanaamiosiamilaista.

Joseph Thompson oli psykiatri, ja hän piti erittäin tärkeänä, että hänen rouvapotilaillaan oli hurmaava burma. Sen kanssa askarrellessaan rouvat unohtivat huolensa ja mieli selkeentyi. Aika nykyaikaisia ajatuksia – eikö totta?

Jo vuonna 1936 rotu hyväksyttiin USA:ssa, ja maailman valloittaminen alkoi heti. Toisen maailmansodan jälkeen burma otti tassuihinsa Englannin ja pian sen jälkeen astui maihin Euroopan mantereelle. Ruotsi oli vuorossa 1950-luvulla, ja Suomi tuli perässä 1960-luvulla.

Burma – elegantti kissa

Burma on keskikokoinen lihaksikas kissa: se painaa paljon enemmän kuin syliinottaja voisi arvata. Jo pienestä pennusta tuntuvat hyvin kehittyneet lihakset.

Pään tulisi olla katkaistun kiilan mallinen, päälaen pyöreähkö, korvien välin leveähkö, otsan kevyesti kupera ja leuan tukeva. Silmien tulisi olla keltaiset tai kellertävät, vailla viherrystä. Upean keltaisen silmänvärin saaminen on vaikeaa, mutta kuitenkin mahdollista.

Kymmenestä burman väristä monen mielestä ruskea on paras – siinä näkyykin burman turkille tyypillinen kiilto selvimmin. Tiukasti vartaloa myötäilevä turkki paljastaa selvästi hyvin kehittyneet bodaajan lihakset.

Myös sinisellä on Suomessa suosijansa, kuten muillakin burman väreillä: suklaalla, lilalla, cremellä ja punaisella sekä kilpikonnaväreillä (ruskea-, sini-, suklaa- ja lilakilpikonna).

Burma on elegantti, itämaista tyyppiä oleva kissa, mutta se ei saa ruumiinrakenteeltaan muistuttaa siamilaista, sen kummemmin kuin tonkineeseja, vuosikymmenien takaisia esivanhempiaan. Burma ei ole tuhti brittikään, vaan se on yksinkertaisesti burma, ‘passeli’ kissa.

Burman hurma

Kun vain annat burman tulla luoksesi, kaikki muu järjestyy itsestään. Burma kiintyy uskomattomasti ihmiseensä ja kuvittelee itsekin olevansa ihminen. Pian tunnet olevasi palvottu, jos vain osaat ottaa sanomia vastaan. Burma osallistuu väsymättä kaikkiin askareisiin, olitpa sitten kylpemässä tai keittämässä.

Englantilaiset kutsuvat burmaa “koirakissaksi”. Burma kuljettaa nauhoja ja palloja loputtomiin. Yhtä lailla se ottaa vahdittavakseen perheen nuorimmaisen ja tulee loistavasti toimeen muidenkin lasten kanssa.

Burmasi antaa Sinulle viehkeytensä, koko hellyytensä ja toimintatarmonsa. Sinulta se odottaa kunnollista ruokaa, puhtautta, turkin sipaisua silloin tällöin ja iloista yhdessäoloa. Burmasi palvoo Sinua, olet sille koko maailma. Tutustut uuteen maailmaan, kun tutustut burmaasi.

Burmakissan ystävät